fallback

Намалиха на 4 месеца срока за уседналост за местните избори

Мотивите на мнозинството са, че вече нямало вътрешен туризъм

17:52 | 02.06.11 г.

Парламентът гласува четири вместо 10 месеца месеца уседналост за избирателите при вота за местната власт през есента, предаде БТА.

Предложението беше направено от депутата от ГЕРБ и председател на правната комисия Искра Фидосова. Така на второ четене депутатите приеха, че при изборите за общински съветници и кметове право да избират общински съветници и кметове ще имат български или чуждестранни граждани от държава членка на Европейския съюз, които са живели най-малко четири месеца в съответното населено място.

По думите й предвидената първоначално уседналост от 10 месеца може и да е висока, но тя е съществувала и досега. Тя напомни, че при атакуването от левицата на Изборния кодекс пред Конституционния съд не е имало искане за намаляването на срока, фигуриращ в параграф 10, а се е атакувал принципът за уседналост като цяло.

Фидосова допълни, че нормата на параграф 10 вече е изиграла своята роля и в момента няма вътрешен за страната изборен туризъм. От  "Атака" определиха като неприемливо решението за намаляване на този срок.

Избори за кметове ще се произвеждат само в тези кметства, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на местните избори имат население над 350 души, решиха още депутатите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
fallback