IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: До юни ЕК ще приготви решение за трансевропейската пътна мрежа

До края на месеца ще бъде създадено държавно предприятие "Стратегически инфраструктурни проекти"

20:15 | 03.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Росен Плевнелиев&nbsp;призна, че &quot;Хемус&quot; е скъпа магистрала - около 1,5 млрд. лева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Росен Плевнелиев призна, че "Хемус" е скъпа магистрала - около 1,5 млрд. лева. Снимка: БТА

 

Очаква се до края на юни Европейската комисия (ЕК) да приготви решението за актуализирания вариант на разширената трансевропейска пътна мрежа, в която попада и автомагистрала "Хемус".

Това каза за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.  По думите му документът ще бъде предложен на Европейския парламент за одобрение, което може да се очаква до края на 2011 г.

Министърът уточни, че "страната ни ще бъде на сто процента сигурна, когато ЕК изготви съответните документи и ги внесе в парламента, което означава, че европейската магистрала "Хемус" ще получи своята финансова перспектива".

Плевнелиев поясни, че "Хемус" е скъпа магистрала - около 1,5 млрд. лева, но и в най-тежкия момент на кризата правителството е отделило 100 млн. лева за 16 километра от нея – два участъка - от Софийския околовръстен път до гара "Яна" и от Белокопитово до Каспичан.

Според министъра първи копки ще бъдат направени до септември, а до края на 2012 г. - участъците ще бъдат предадени за експлоатация.

Плевнелиев заяви още, че с подкрепата на правителството и Народното събрание до края на месеца ще бъде създадено държавно предприятие "Стратегически инфраструктурни проекти" специално за да придвижи изпълнението на магистралите "Хемус", "Черно море" и "Струма" до европейско финансиране и успешно изпълнение.

„Очакваме международният екип експерти да бъде назначен до края на годината и от 2012 г. и 2013 г. - пълна работа по подготовка на проекта“, коментира Плевнелиев.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още