fallback

Търговци на скрап ще протестират срещу Закона за управление на отпадъците

Промените няма да спрат кражбите на метали, твърдят представителите на бизнеса

17:31 | 21.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Над 5000 собственици на фирми, служители и организации за рециклиране на отпадъци ще протестират утре на площад „Народно събрание” в София. Протестът е срещу промените в Закона за управление на отпадъците, съобщиха организаторите - Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране.

Според търговците новият закон няма да спре кражбите на метали, каквато бе целта на промените, проблемът бил, че законите не се прилагат.

Търговците заявяват, че промените в закона са „претекст да се овладее цял стопански отрасъл“. Организаторите на протеста заявяват още, че ще бъдат затворени над 1100 фирми, на пазара ще се разположат само 5-6 представители на този бизнес, а без работа ще останат близо 14 000 души, пряко заети с рециклирането на отпадъци.

През март с промените в закона бе решено дейностите с отпадъци от черни и цветни метали да се извършват само на площадки на територии, определени с общи устройствени планове за производствени дейности. В закона бе записано още, че физически лица няма да могат да търгуват с рискови отпадъци - елементи на ж.п. състави, кабели и улични шахти.

От тогава представители на бизнеса периодично излизат с възражения срещу промените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
fallback