fallback

Мобилните оператори няма да подновяват автоматично договорите на клиентите си

Таванът за продължителност на споразумения между граждани и оператори остава твърде висок - две години, според приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения

16:35 | 23.06.11 г. 1

Мобилните оператори няма да могат автоматично да подновяват срочните договори на клиентите си. Това стана при приемането на първо четене на промените в Закона за електронните съобщения, внесени от Министерския съвет.

Депутатите реших, че срочният договор може да бъде подновен само при изричното съгласие на абоната относно условията му, а когато липсва такова съгласие след изтичане на срока, той се преобразува в безсрочен при същите условия. В този случай абонатът има право да прекрати безсрочния договор с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойки за това.

Максималната продължителност на срочния договор да не надвишава 24 месеца, предвиждат още промените. Предвидено е индивидуалният договор да влиза в сила в седемдневен срок след сключването му, освен ако абонатът изрично не е заявил желание за незабавното му влизане в сила.

Въведено е и изискване процедурата по преносимостта на номерата да се осъществява във възможно най-кратък срок, като преминаването от един към друг оператор трябва да става най-много за 8 часа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 12.09.22 г.
fallback