IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 зони за къпане в страната не отговарят на евроизискванията за безопасност

Повечето от водоемите се намират край Варна и замърсяването се дължи на ограничения брой пречиствателни станции

13:02 | 29.06.11 г.
14 зони за къпане в страната не отговарят на евроизискванията за безопасност

В България съществуват 14 зони за къпане, които не отговарят на препоръчителните европейски критерии за чистота на водите, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Повечето от водоемите се намират в района на Варна, като основна причина за влошеното им състояние е недостатъчният брой и капацитет на пречиствателните станции за отпадъчни води в региона, посочват здравни експерти.

Като цяло, водите за къпане в България отговарят на европейските изисквания за качество и безопасност. Според класация на ЕС, публикувана на 16 юни 2011 г., България е на шесто място по чистота на водите за къпане в общността. Изпреварват ни само Кипър, Хърватия, Малта, Гърция и Ирландия.

Процентът на съответствие на водите за къпане в страната, които отговарят на по-строгите препоръчителни изисквания на европейското законодателство, е 85,1% при среден процент за целия Европейски съюз 79,5, посочват от здравното министерство. При вътрешните сладководни водоеми процентът на съответствие на препоръчителните стойности е 100% при 92,1% средно за Общността.

България е и една от осемте страни - членки на ЕС, при които през 2010 г. не е установено наличие на води за къпане, несъответстващи на задължителните изисквания.

Министерството на здравеопазването контролира 1 281 открити и 488 закрити регистрирани басейни. Най-много са в Бургас - 478, Варна – 264, Благоевград - 171 и Добрич – 135. Най-малко са в Търговище и Шумен – по 3 басейна, и във видинска област – 4 басейна.

Проверява се и ефективността на дезинфекцията на водата в басейните, на санитарно-битовите помещения – съблекални, бани, тоалетни и други, както и самите дезинфектанти, които се използват за почистване на водата и помещенията, поясняват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още