IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на шесто място в ЕС по качество на водите за къпане

Кипър, Хърватия, Малта, Гърция и Ирландия водят класацията

17:13 | 16.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
България е на шесто място в ЕС по качество на водите за къпане

България е на шесто място по чистота на водата в Европейския съюз (ЕС), като първите места по този показател се държат от Кипър, Хърватия, Малта, Гърция и Ирландия. Това се казва в доклад на ЕС за състоянието на водите за къпане, направено на 21 000 крайбрежни ивици, реки и езера в Европа.

Чистотата на европейските води леко се е занижила между 2009 и 2010 г., но като цяло качеството все още е високо, се посочва в доклада. През 2010 г. 92,1% от крайбрежните води в Европа и 90,2% от вътрешните водоеми (езера и реки) отговарят на минималните стандарти за качество. Само 1,2% от морските води и 2,8% от сладководните басейни не отговарят на изискванията. Има и вътрешни водоеми, които не са класифицирани поради недостатъчно данни.

Резултатите от 2010 г. могат да послужат като ориентир на плувците през 2011 г., се посочва в доклада.

Водите за къпане в България, включително и по Черноморието, изцяло отговарят на изискванията за качество. В доклада се посочва, че край морето са изградени 38 станции за отпадни води, от тях 35 работят.

Очаква се инвестициите в пречиствателни станции в цялата страна да достигнат 3,5 млрд. евро, а броят на пречиствателните станции да се увеличи.

Гражданите на ЕС могат да проверяват качеството на водите за къпане в сайта на Water Information System for Europe (WISE). Сайтът позволява на потребителите да се консултират за състоянието на водоемите чрез интерактивни карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 16.06.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още