IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 18 юли пращаме в Брюксел поисканите компенсации от зеленчукопроизводителите

96 собственици на оранжерии поискаха да бъдат обезщетени с евросредства заради истерията около заразата с ешерихия коли

13:20 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Собствениците на оранжерии в цяла Европа регистрираха сериозни загуби, докато страхът от опасния щам на ешерихия коли отмине. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Собствениците на оранжерии в цяла Европа регистрираха сериозни загуби, докато страхът от опасния щам на ешерихия коли отмине. Снимка: Ройтерс

96 зеленчукопроизводители поискаха да бъдат обезщетени с евросредства щетите от кризата с ешерихия коли, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Крайният срок за внасяне на документи в регионалните структури на Разплащателната агенция изтече вчера.

Фермерите с нереализирана продукция на пазара заради страха от заразата в ЕС трябваше да внесат намерения за обезщетения в общинските земеделски служби до 30 юни. При предварителното кандидатстване са се заявили 156 земеделски производители.

Най-голям е броят на засегнатите от кризата в Пловдивска област, където са подадени 30 заявки за компенсации. В област Благоевград кандидатите са 25, а от област Пазарджик – 16.

В България съществуват две възможности за обезщетение заради ешерихия коли. Първата се прилага за тези, които са оттеглили произведени и нереализирани количества зеленчуци от пазара, а втората е за несъбрана реколта.

За обезщетения при оттегляне от пазара плащанията са на тон нереализирана продукция:

  • 240 евро на тон краставици, гледани на закрито

  • 332 евро на тон домати, гледани на закрито

  • 444 евро на тон пипер, гледан на закрито

  • 389 евро на тон салати, гледани на открито или закрито

  • 296 евро на тон тиквички, гледани на открито или закрито

За несъбрана реколта плащанията са фиксирани на хектар:

  • 1728 евро за хектар краставици, гледани на закрито

  • 2988 евро на хектар домати на закрито

  • 999 евро на хектар пипер на закрито

  • 875,25 евро на хектар за салати, гледани на открито или закрито

  • 1332 евро на хектар тиквички, гледани на закрито или открито.

Финансовата помощ бе отпусната с регламент за извънредни мерки на ЕС за подпомагането на сектора на плодове и зеленчуци в Общността.

До 18 юли България трябва да уведоми Европейската комисия за количествата зеленчуци, изтеглени от пазара и за размера на площите с необрани зеленчуци.

В зависимост от количествата и площите, които страната ни докладва, както и от данните за останалите страни-членки, ЕК ще реши дали да приложи коефициент за намаление на помощта за всички държави-членки, ако заявените средства надхвърлят бюджета от 210 милиона евро, предвиден за Общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още