IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри извънсъдебните механизми за разрешаване на потребителски спорове

Към Комисията за защита на потребителите ще действат помирителни комисии и индивидуални медиатори, които ще помагат за изглаждане на проблеми между клиенти и търговци

15:05 | 12.07.11 г.
ЕК одобри извънсъдебните механизми за разрешаване на потребителски спорове

Европейската комисия е одобрила помирителните комисии, които ще действат към българската Комисия за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от пресцентъра на КЗП.

Помирителните комисии са създадени по Закона за защита на потребителите, като основната им задача е да съдействат при извънсъдебно разрешаване на спорове между потребители и търговци. Тези спорове обикновено възникват във връзка с гаранцията на продукта, правото на рекламация на стоки и услуги. В помирителната комисия участват по един представител на съответното сдружение на търговците и на потребителите.

Към КЗП ще функционира и помирителна комисия за платежни спорове. Тя ще разрешава проблеми на клиенти на банките, които са правили преводи и електронни транзакции. Председателят на платежната помирителна комисия ще се определя от БНБ, а като членове в комисията  ще бъдат включени по един представител на банките и на потребителската комисия.

Спорове между потребители и търговци ще могат да се решават и с помощта на индивидуален медиатор. Тази възможност беше дадена с последните законови промени, направени през март 2011 г.

Медиаторът е трето квалифицирано независимо лице – служител на КЗП, което съдейства на потребители и търговци да намерят общо съгласие по даден спор.

Участието в помирителните комисии и в производството по медиация е доброворно и всяка от страните би могла да не приеме или да се оттегли във всеки един момент, без да има негативни последици за нея, уточняват от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още