fallback

Новата контролна кула на столичното летище ще струва 14,8 млн. лева

Аеропортът ще определя самостоятелно летищните си такси

15:24 | 20.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

"Главболгарстрой" АД ще строи новата контролна кула на Държавно предприятие "Ръководство въздушно движение" (РВД) на летище "София", съобщиха от транспортното министерство. Предложената цена е 14,8 млн. лв. с ДДС, като изпълнителят обещава да изгради кулата за по-малко от десет месеца. Проектът се финансира изцяло от РВД.

На второ място в конкурса е класирано дружеството "Балканстрой" АД, следват "АТ Инженеринг 2000" ООД, Консорциум "Микс-Арнаудов" и "Евробилд-Сити" ДЗЗД.

Местоположението на новата летищна контролна кула е западно от сградата на "Терминал 2". Разгърнатата застроена площ е над 2400 кв. метра.

Междувременно правителството прие промени в Закона за гражданското въздухоплаване, съобщи пресслужбата на кабинета. Предвижда се летище София само да определя летищните си такси и да ги съгласува с Комитета на потребителите, в който влизат представители на авиокомпаниите, наземните оператори и други ползватели на летищни услуги.

Досега таксите се определяха от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА).

Промените се налагат заради въвеждането на евродирективата 2009/12/ЕО от 11 март 2009 г., която предвижда в ЕС да се установят общи принципи за определяне на летищните такси. Директивата се отнася за всички летища с годишен трафик над 5 милиона пътници и за тези, които  реализират най-голям брой пътници в съответната държава на Евросъюза.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
fallback