fallback

Обмислят и работниците без трудов договор да плащат глоби

По данни на Агенцията по заетостта към днешна дата безработицата у нас е около 9,5%, съобщи социалният министър Тотю Младенов

13:15 | 29.07.11 г. 5

И работниците, а не само работодателите, да плащат глоби, ако са приели да работят без трудов договор.

Предложението е направено от Главната инспекция по труда (ГИТ), съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в кулоарите на парламента.

Точният размер на санкцията все още не е ясен. Знае се само, че ще бъде по-ниска от тази, която в момента се налага на работодателите - от 1 500 до 15 000 лв. за всеки отделен случай, предаде БТА.

„Работникът също носи отговорност, защото става съучастник, и ако искаме да се борим със сивата икономика, трябва да спазваме законите и правилата“, заяви Младенов.

Очаква се глобите за наетите без договор да бъдат разгледани през есента и да бъдат предложени като промени в Кодекса на труда.

На базата на съвместните проверки на Националната агенция за приходите (НАП), Националния осигурителен институт (НОИ) и ГИТ за първите шест месеца на годината са засечени повече от 3 000 души без трудови договори - главно в строителството, търговията, услугите, ресторантьорството, хотелиерството, уточни Тотю  Младенов.

По-голямата част от тях се осигуряват върху минималната работна заплата, но получават много повече. За тези случаи обаче засега санкции за наетите не се обмисляни.

Министърът съобщи още, че по данни на Агенцията по заетостта към днешна дата безработицата у нас е около 9,5 процента. Според Националния статистически инситтут (НСИ) през второто тримесечие на годината спрямо първото броят на заетите се е увеличил с около 43 хиляди души, а тези без работа са намалели с около 27 хиляди.

Надявам се, че занапред икономиката ще се развива, за да има повече приходи и повече пари за хората, допълни Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
fallback