IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиокомпаниите са предупредени, че доставките на гориво от "Лукойл" спират

Огромни щети очакват чартърните превозвачи, предупредиха от бранша

13:53 | 29.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Авиокомпаниите са предупредени, че доставките на гориво от "Лукойл" спират

Българските авиокомпании са получили предупредителни писма от „Лукойл ейвиейшън” ЕООД, че фирмата е „принудена да въведе ограничение на потреблението на авиогорива на летищата София, Варна и Бургас”. Това съобщават от Асоциацията на българските авиокомпании (АВА).

От няколко дни рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас" е с отнет лиценз на данъчен склад, тъй като там не са монтирани измервателни уреди, които да отчитат продукцията и да подават информацията в митниците. Единственият производител на самолетно гориво в страната е именно бургаската рафинерия.

В писмото на „Лукойл ейвиейшън” се отправя апел авиокомпаниите да зареждат по-големи количества от летищата в чужбина, от които излитат (т. нар. танкиране), допълват от АВА.

„Лукойл ейвиейшън” като търговец на горива се обосновава със санкциите от Агенция „Митници“, поради които експедициите на авиационно гориво към гражданските летища са временно преустановени.

От Асоциацията на българските авиокомпании заявяват, че не приемат тези аргументи за основателни и изтъкват следните факти:

„Лукойл ейвиейшън” е търговска фирма, регистрирана в България, с холандски собственик и нейният сертификат не е отнет. Тя е длъжна да изпълни договорите си с авиокомпаниите, без значение дали ще се снабдява от „Лукойл Нефтохим Бургас“ или от алтернативен източник.

Форсмажорът всъщност не е за „Лукойл ейвиейшън”, а за българските авиокомпании и те при необходимост ще са в правото си да потърсят решение и по съдебен път.

Летище София е в юридическото си право да ползва своя лиценз за оператор или чрез друг оператор да намери решение на проблема.

Асоциацията очаква летищата във Варна и Бургас също да потърсят решение, тъй като българските чартърни авикомпании технически не могат да се възползват от препоръката за танкиране и загубите от неизпълнени договори ще доведат до огромни щети, включително спиране на полетите и възможни фалити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още