IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даден е стартът на строителството на новата контролна кула на летище София

Цената е малко под 15 млн. лв., които изцяло се осигуряват от държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение"

12:40 | 19.08.11 г.
Даден е стартът на строителството на новата контролна кула на летище София

Договорът за проектирането и строителството на новата контролна кула на Летище София беше подписан официално днес, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

“С изграждането й държавното „Ръководство на въздушното движение“ (РВД) ще подобри безопсността и ще повиши качеството и ефективността на навигационното обслужване в зоната на летището”, каза  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

По време на тръжната процедура „Главболгарстрой" АД получи най-висока техническа оценка при офериран най-кратък срок за изпълнение на строителството. Предложенатата цена надхвърля 14,8 млн. лв. с ДДС, като изпълнителят гарантира новата летищна контролна кула да бъде издигната за по-малко от десет месеца. Проектът се финансира изцяло със средства на РВД.

Необходимостта от изграждането на новата контролна кула е свързана с реконструкцията и разширението на Летище София и е продължение на развитието на летищния комплекс. Чрез нея РВД ще обезпечи подобряване на качеството и ефективността на аеронавигационно обслужване в зоната на летището.

Местоположението на кулата е западно от сградата на Терминал 2 на Летище София. Разгърнатата застроена площ е над 2 400 кв.м., а височината на кулата е 50 метра. Експлоатационният живот е програмиран за 40 години, като е разчетено кулата да обслужва Летище София при евентуалното му разширение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още