IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София изгражда интегриран градски транспорт за близо 63 млн. евро

Два пъти повече европейски средства ще има през следващия програмен период на ОПРР за градския транспорт на седем от големите български градове

12:09 | 23.08.11 г.
София изгражда интегриран градски транспорт за близо 63 млн. евро

“Два пъти повече европейски средства ще има през следващия програмен период на оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) за интегрираните системи за градски транспорт на седем от големите градове на България”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, пише БТА.

Днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по линия на програмата за модернизация на градския транспорт на столицата.

В момента за интегрираните проекти на големите градове има 420 млн. лв., припомни Плевнелиев. Той отбеляза, че амбицията на министерството е до края на следващата година да бъдат договорени 99% от средствата по програмата.

По думите на кмета Фандъкова подготовката на проекти от страна на общината е отнела над година и половина. Конкретно проектът за интегрираната система е за 62,6 млн. евро, като безвъзмездното финансиране е 50 млн. евро.

Предвижда се да бъдат доставени нови тролейбуси с вместимост за 150 пътници, да се изградят "интелигентни" системи за управление по 20 кръстовища, което ще доведе до 20% намаление на трафика в тези участъци.

Предвижда се също изграждане на нова трамвайна линия "Семинария-Студентски град" плюс пълна рехабилитация на 3,5 км трамвайна линия по бул. "България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още