IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регламентират глобите за работниците без трудов договор до края на годината

Договор за половин работен ден автоматично ще става договор на пълен работен ден, ако се установи, че работници и служители работят повече от 4 часа

09:52 | 30.08.11 г. 1
<p>
	Тотю Младенов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Тотю Младенов. Снимка: БТА

До края на годината глобите за работниците и служителите, които работят без трудови договори, вероятно ще бъдат заложени в Кодекса на труда (КТ). Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Идеята и работниците, освен работодателите, да бъдат санкционирани при липсата на трудов договор беше обявена в края на юли по предложение на Главната инспекция по труда (ГИТ). „Работникът също носи отговорност, защото става съучастник, и ако искаме да се борим със сивата икономика, трябва да спазваме законите и правилата“, заяви преди повече от месец министър Младенов.

Днес в ефира на националната медия той допълни, че целта на инспекцията по труда е да защити осигурителните права на хората, особено на младите, които често са по-склонни на нерегламентиран труд.

„В трудовото законодателство има две страни – работник и работодател. Когато се нарушава закона, и двете страни имат ангажимент към този процес. Когато един работник работи без трудов договор, виновни са и двете страни“, посочи социалният министър.

Младенов отбеляза, че е склонен да приеме предложението на КТ „Подкрепа“ глобата, която плаща работникът без трудов договор, да отиде в осигурителната система – в личната му осигурителна сметка. Той обаче за пореден път посочи, че все още не са дискутирани точните размери на санкцията за нередовните работници и служители.

Министърът на труда каза още, че резултатите от проверките по Черноморието показват, че около 10% от работниците и служителите работят без трудови договори, а около 30 – 33% сключват договори за 4-часов работен ден, но работят много повече.

„Процентът на хората без трудови договори драстично е намалял на базата на миналия сезон, но явно се увеличава броят на работниците, които работят много повече от 4 ч.“, коментира Младенов.

В тази връзка в Кодекса на труда ще бъде регламентирано договорите на половин работен ден автоматично да се считат за договори на пълен работен ден, ако бъде установено, че се работи системно повече от 4 часа дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
atanasbirov
преди 12 години
То хубаво го мислят, и да го приемат, как ще хванат как работиш повече от 4 часа. Трябва да стои до мен! Е , Много ясно че,ще си тръгна на 4-тия час! Иначе, нали се сещате 4е 6те бъда изритан от фирмата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още