IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници натискат за работа без договор заради държавни помощи

Сезонни работници, регистрирани в бюрата по труда, и завърнали се в страната емигранти работят "на черно", за да си запазят обезщетенията за безработица

13:24 | 03.08.11 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Работници притискат работодатели да нарушават правилата и да не сключват трудови договори, за да си получават помощите за безработица, каза пред БНР изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Значителна част от сезонните работници са регистрирани в бюрата по труда и получават обезщетения за безработица. Не са малко и случаите, в които завърнали се в страната емигранти искат да работят „на черно”, защото получават помощи за безработица от европейската страна, където се водят постоянно живеещи, посочи още Данев.

Освен това, емигрантите, които са се завърнали у нас, биха загубили и високите помощи за деца, които получават в Европа. При „изсветляването” с трудов договор се губи правото за ползването на обезщетенията, а работодателят губи така нужните му сезонни работници, допълни Данев.

Становището на стопанската камара е, че работниците без договори трябва да бъдат глобявани, като санкцията да е равна най-малко на размера на пропуснатите осигурителни и здравни вноски плюс малка сума отгоре. Такива са и санкциите за самия работодател, когато закъснее с плащанията на осигуровките, отбелязват от БСК.

Когато работниците не подписват трудови договори и не настояват за подписването на такива, те нарушават четири закона - Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване, Законът за здравното осигуряване и Законът за данъците върху доходите на физическите лица. Не виждаме защо при нарушаването на четири закона да бъдем снизходителни към това, категоричен е Божидар Данев.

От стопанската камара припомнят, че са предложили санкции за работници без трудови договори още през 2007 г., с инициативата „На светло“.

В края на юли стана ясно, че Главната инспекция по труда (ГИТ) е предложила на министъра на труда и социалната политика и работниците, а не само работодателите, да плащат глоби, ако бъдат хванати на работа без договор.

„Работникът също носи отговорност, защото става съучастник, и ако искаме да се борим със сивата икономика, трябва да спазваме законите и правилата“, заяви по този повод социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Глобите за нередовните работници ще бъдат разгледани през есента и да бъдат регламентирани в Кодекса на труда.

КТ „Подкрепа“ подкрепи идеята, но предложи санкцията да се ползва за покриване на неплатените осигуровки. Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви по време на представянето на данните за издръжката на живот в понеделник, че синдикалната организация ще изчака да види как законодателно ще бъде решено предложението преди да даде становище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
atanasbirov
преди 12 години
Мисля че, когато минималната ставка (ЗАПЛАТА) стане такава че, да може човек да си плати съществуването, ТОГАВА и работника ще спазва закона. А и хазната ще се понапълни. Ако минималната е 1000 лв.( за по лесно изчисляване го пиша) , работника да си получава 650 4исто, другото за ония 4етирте закон4ета, тогава всеки 6те се натиска да е както триабва договора! а с 650 лв, може и икономиката да живне пове4е! А с тиа 300 лв, или колкото остане от тиах, как да са6тествуваме? ПП.'' извинениа за правописа но клавиатирата се скапа''!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
atanasbirov
преди 12 години
''Когато работниците не подписват трудови договори и не настояват за подписването на такива, те нарушават четири закона - 1-Кодекса на труда, 2-Кодекса за социално осигуряване, 3-Законът за здравното осигуряване и 4-Законът за данъците върху доходите на физическите лица. Не виждаме защо при нарушаването на четири закона да бъдем снизходителни към това, категоричен е Божидар Данев. ''1- Кодекса на труда е добър. Но,той не струва при тия 300 лв. минимална заплата. 2-Социалното осигуряване? Има ли такова в БГ и колко от младите хора м/у 22-45 г. смятат че,ще се пенсионират? А, пенсиите както се вижда не стигат даже и за оцеляване.3- Здравното? Ужас ! Днес за пореден път открих че, здравната система в БГ е една голяма ..............? А докторите продължават да бягат, особенно анестезиолозите !!!!!!!!!!4. ДАНАЦИ ! О, ТЕ СА КАТО СМЪРТА! НЕМА ОТЪРВАНЕ ! ок, 6те си ги пла6таме. то си е нормално. но, само пати6та ли 6те се прават?а като се пребере 4овек вка6ти какво да каже на децата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
imoti360
преди 12 години
Имам едно предложение "Всеки един човек да има електронна карта която да му служи за идентификация както е при естонците " Тя може да бъде да бъде вързана към всяка една система в държавата и тогава да видим кой ще се скрие или как ще го направи ? Картата ще бъде с различни нива на достъп . Само тогава нещата ще си дойдат на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още