IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лека тенденция към увеличаване на големите пчелни стопанства

В ЕС се води дебат дали пчеларите да ползват директни субсидии от 2014 г.

15:16 | 08.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лека тенденция към увеличаване на големите пчелни стопанства

По данни на агростатистиката се наблюдава слабо увеличение на стопанствата, в които професионалните пчелари отглеждат над 150 пчелни семейства. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на кръгла маса за проблемите в пчеларството, съобщиха от пресцентъра на агроведомството.

През 2010 г. броят на стопанствата, отглеждащи пчелни семейства, е надхвърлял 27 хиляди. Сред тях преобладават основно дребните производители, които отглеждат от 1 до 9 пчелни семейства, като през последните години числеността им леко намалява. Тези пчелари вече съставляват 43% от общия брой регистрирани производители, докато през 2006 г. те са били 50%. 

В 44% от стопанствата се отглеждат до 50 пчелни семейства, а близо 12 на сто отглеждат между 50 и 149 семейства.

Статистиката сочи, че спрямо 2009 г. производството на пчелен мед в страната е нараснало с около 11%. През 2010 г. общото произведено количество е над 10 хил. тона. През миналата година експортът е увеличен с около 40% и са изнесени над 8 хил. тона мед.

Пчелните семейства в страната са над 600 хил., като миналата година те намалели с 1,9% в сравнение с 2009 година. Това показва, че драстично намаление на пчелите към момента не се наблюдава, отчита агроминистерсвото.

Традиционно с най-голям брой пчелни семейства са областите Добрич, Бургас и Плевен.

Запазва се тенденцията да се увеличава средната цена на реализирания пчелен мед, като най-висока е средната цена при директните продажби до краен потребител, която  достига 5,72 лв. за килограм.

Общият брой на унищожените пчелни семейства през 2010 година е близо 73 хил., което е с 33% повече спрямо 2009 година, но по-малко от 2008 година, когато са унищожени над 84 хил. пчелни семейства.

Вароатозата продължава да е най-разпространеното заболяване по пчелите в България, стана ясно по време на дискусията.

У нас няма случаи на болестта „синдром на празния кошер” (по-известна като изчезването на пчелите), заяви Мирослав Найденов. Болестта се наблюдава в САЩ и в някои страни от ЕС.

Найденов припомни, че директни субсидии за пчеларите в този програмен период на ЕС не са предвидени. Като цяло обаче в дебата за новата Общата селскостопанска политика на ЕС, който се води за след 2013 г., почти всички страни, включително и България, предлагат това да бъде променено и пчеларите също да се възползват от директни субсидии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още