IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искаме още 18 мес. отсрочка за покриването на евростандартите за млечните ферми

Питаме ЕК за изплащането на 3 млн. лева на стопаните в засегнатите от шап райони

14:40 | 08.10.11 г.
Искаме още 18 мес. отсрочка за покриването на евростандартите за млечните ферми

България ще поиска още 18 месеца отсрочка за млечните фермите, които не са покрили хигиенните изисквания на Европейския съюз, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на националното изложение по животновъдство в Сливен.

“Надявам се, че Европейската комисия ще ни разреши да получим още 18 месеца”, каза Найденов, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Фермите от ІІ и ІІІ група ще получат последен шанс да отговорят на стандартите, посочи министърът и допълни, че сроковете ще бъдат обвързани с изпълнението на определени изисквания от страна на млекопроизводителите.

Още през юли т. г. министър Найденов каза пред депутатите, че съдбата на фермите, които са най-далеч от европейските норми за хигиенично производство на мляко, ще бъде решена най-късно до края на ноември. Някои от млекопроизводителите кандидатстваха по мярката за модернизиране на стопанствата от Програмата за развитие на селските райони. Те получиха отсрочка, която зависи от сроковете на извършваните инвестиции.

Мирослав Найденов съобщи още, че България подготвя нотификация за 3 млн. лева държавна помощ от Европейския съюз за животновъдите от районите на Странджа-Сакар. Средствата ще са за възстановяване на животновъдството в тези райони, които пострадаха от шапната епидемия.

Парите ще се получават през следващата година и ще бъдат за закупуване на животни, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още