IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наесен ще се изясни дали затварят млечните ферми, които не покриват евронормите

Започнало е окрупняване на стопанствата, но преструктурирането е бавно

17:07 | 29.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Наесен ще се изясни дали затварят млечните ферми, които не покриват евронормите

Съдбата на фермите, които са най-далеч от европейските норми за хигиенично производство на мляко, ще бъде решена най-късно до края на ноември тази година. Тогава ще стане ясно дали стопанствата ще бъдат затворени или ще получат поредното отлагане „по обективни причини“. Това каза по време на парламентарния контрол агроминистърът Мирослав Найденов, съобщиха от земеделското министерство.

Според браншовите организации поне 50 хиляди кравеферми ще бъдат затворени в края на 2011 г. България обаче обеща пред ЕС, че фермерите ще модернизират производството си, а срокът изтича в края на годината.

Днес министърът посочи, че към 1 юли 2011 г. фермите от първа група, които покриват европейските стандарти, са над 2 600 със 105 хил. млечни крави. Фермите от втора група са 813 с около 14 хил. крави. Стопанствата от трета група, които са най-далеч от евростандартите, са около 43 хил. със 161 хил. млечни крави.

Има прогрес в окрупняването на фермите от трета група, производителите инвестират. Но част от тях не могат да спазят сроковете, отчете днес Найденов.

Някои ферми кандидатстват по мярката за модернизиране на стопанствата от Програмата за развитие на селските райони и отсрочката ще зависи от сроковете на извършваните инвестиции. Други са в планинските райони, където преструктурирането става по-бавно. А стопаните в региона на Странджа бяха засегнати от епидемията от шап в началото на 2011 г.

Когато се взема окончателното решение, ще се отчете дали фермите имат обективни причини за забавеното преструктуриране, стана ясно от отговора на Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lz - lz
преди 12 години
Цяла Европа и САЩ се крепят на малките и средните, наш министър Найденов иска окрупняване. Защо бе ? Малките са по-гъвкави и приспособими. Освен ако не сме решили да ги убием от упор.За ситуацията има вина не само Найденов, но най-вече Меглена Кунева. Тя договори такива условия и такива млечни квоти - такива, че да не ни стига дори за задоволяване на страната с млечни продукти. Днес иска да ми става президент. Е, аз пък не я искам и ще работя против нейното избиране. А Найденов, ако милееше за тези хора, щеше да търси начин да се промени съдържанието на договора за присъединяване на България към ЕС. И да не ми обяснява никой, че това не е възможно. Възможно е, и още как !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още