IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ход е инспекция на фермите без евростандарти

България ще поиска от Европейската комисия втора отсрочка за въвеждане на критериите за качествено краве мляко, като се позове на анализ за състоянието на млекопроизводството в страната

08:40 | 06.06.11 г.
В ход е инспекция на фермите без евростандарти

На 15-и юни експерти от Министерството на земедлието и храните ще приключат с извънредната проверка на кравефермите от втора и трета категория, започнала на 18-и март тази година, съобщи Златка Възелова от дирекция „Животновъдство“ във ведомството.

Целта на ревизията е да се установи състоянието на стопанствата, които все още произвеждат неотговарящо на европейските стандарти краве мляко и които са заплашени да бъдат изхвърлени от пазара, ако не повишат качеството на продукцията си.

Въз основа на анализа министерството на земеделието ще подготви мотивирано предложение до  Европейската комисия (ЕК) за второ удължаване на преходния период (дерогацията), така че неотговарящите на стандартите ферми да могат да продават млякото си поне на вътрешния пазар.

В присъединителния договор с България Европейския съюз въведе дерогация за  фермите, която трябваше да изтече в края на 2009 г., но поради изключително тежкото състоение на малките стопанства в страната и кризата със зърното от 2009 г., срокът беше удължен до края на 2011 г.

Еврокомисията позволи на България да продава неотговарящо на стандартите мляко на вътрешния пазар, като в двугодишния период млекопроизводителите трябваше да покрият нужните стандарти за качество. Според еврорегламента суровото мляко съдържа под 100 000 броя микроорганизми на милиграм и под 400 000 броя соматични клетки на мг.

За тези две години обаче, инвестиции бяха направени само в големите ферми, в резултат на което днес те осигуряват на пазара годишно над 460 хил. т мляко или половината от отпусната ни от ЕС квота за производство на сурово краве вляко. Общо за преработка и за директни продажби на вътрешния пазар могат да се предлагат 1 млн. т суровина.

Сравнено с 2008, когато фермите от първа категория осигуряваха близо 200 хил. т мляко, се отбелязва напредък. Но въпреки очакванията, че животновъдите ще покрият евронормите и ще успеят да осигурят цялата квота за пазара, това не се случи.

Последната статистика на агроминистерството сочи, че в България само 2652 ферми покриват евростандартите и предават качествено мляко. Останалите 42 647 регистрирани ферми от втора и трета категория не разполагат с необходимото оборудване - доилни апарати, хладилни вани и подходящи сгради, и не покриват изискванията.

Преди месец на въпрос на Investor.bg за броя на фермите трета категория, от агроминистерството отговориха, че в регистрите фигурират 86 хил. животновъдни стопанства. Въз основа на последните проверки от март досега експертите установили, че в трета категория вече попадат само 41 833 ферми.

Извън регистрите остават малките семейни ферми с по 2-3 животни, които до този момент разчитаха на директните продажби от фермите, но голяма част от тях фалираха и се отказаха от животновъдството.

Основният мотив на българската страна за повторното искане на дерогация за покриване на евростандартите е нарастващият дефицит на млечни суровини в Европейския съюз, обясниха експерти.

Българските мандри, които имат лиценз за износ на сирене и кашкавал, купуват сухо мляко от европейските държави, за да натоварят капацитета си. Масовата практика върви от 2008 г., като основни доставчици са Германия, Унгария, а напоследък и Румъния.

Друг мотив за исканата дерогация е да се насърчат инвестициите в млечното животновъдство, като се ползват и възможностите за подкрепа от европейските фондове, обясниха от агроминистерството.

След трудния старт на програмата за развитие на селските райони, амбицияте на администрацията е да разшири възможностите за субсидиране на инвестициите в животновъдни стопанства, обясни зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Освен за модернизация на фермите, животновъдите могат да кандидатстват и с проекти за изграждане на торища. Много скоро се очаква Държавен фонд "Земеделие" да въведе рефинансиране и за проекти на животновъди, така че при спечелен проект, банките да отпускат евтини заеми, припомниха експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още