IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националният план за "зелените" обществени поръчки вече е приет

Изискванията за използване на рециклирана хартия или опазващи околната среда техника и консумативи на този етап са само препоръчителни

13:22 | 13.10.11 г.
Националният план за "зелените" обществени поръчки вече е приет

Правителството одобри днес Националния план за насърчаване на "зелените" обществени поръчки в периода 2012-2014 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"Зелените" обществени поръчки се дефинират като "процедура, чрез която държавните органи се стремят да получат продукти, услуги и строителни дейности с намалено въздействие върху околната среда през целия им жизнен цикъл".

Планът е част от националната политика, насочена към популяризиране на "зелените" обществени поръчки като един от инструментите за увеличаване на пазара на екологични продукти и услуги. Той предвижда още насърчения на екоиновациите и конкурентоспособността на икономиката.

В плана са назовани продуктовите групи, предмет на "зелени" обществени поръчки, посочени са екологичните критерии, на които те трябва да отговарят, и са определени конкретни цели и мерки за тяхното постигане. Планът включва и механизъм за мониторинг на възлагането на "зелени" поръчки.

Възложителите от централната администрация би следвало да достигнат определен процентен дял на "зелени" поръчки при възлагане на копирна и графична хартия  - 60% през 2012 г., 80% през 2013 г. и 90% през 2014 г.

При поръчките на офис и IT-оборудване използването на опазващи околната среда консумативи трябва да са съответно 60%, 80% и 100%, при офис-осветлението – съответно 80%, 90% и 100%, при климатиците - 90%, 95% и 100%, при почистващи продукти и услуги – 30%, 40% и 50%.

Всички тези цели обаче имат само препоръчителен характер за държавната и местна администрация, се посочва в прессъобщението.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още