IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащаме такса смет в рамките на социално поносимата цена

13% от собствениците на имоти в столичната община плащат такса, която е в по-висок размер от определения за социално поносим

14:11 | 20.10.11 г.
Плащаме такса смет в рамките на социално поносимата цена

Анализът на таксата за битови отпадъци, събирани от Столичната община (СО), направен от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), е показал, че 86% от собствениците на имоти в столична община плащат такса в рамките на социално поносимата цена. Това съобщи зам.-кметът на София Мария Бояджийска, цитирана от БТА. Анализът е правен въз основа на три компонента - поносимост, покриване на разходите и принципът "замърсителят плаща".

Анализът на ЕИБ показва, че при 1,5%, което е препоръчителният таван за поносимост на такса смет, съотнесен към годишния доход на домакинствата, в София той е около 1,1% от него. Други 13% от собствениците на имоти плащат такса, която е в по-висок размер от този, определен за социално поносима цена. Това са главно хора с ниски доходи и пенсии, но собственици на скъпи жилища в централната част, сочи анализът.

Експертите са заключили още, че юридическите лица дофинансират разходите по управлението на отпадъци с таксата, събирана от тях, но освен таксата на база промил върху данъчната оценка, има и други алтернативни начини за плащане за сметосъбиране и сметоизвозване, докато при гражданите такива няма.

Правен е разчет за преминаването към друг тип заплащане на стойността на събираните отпадъци, но експертите са препоръчали засега да се запази досегашният принцип. А именно - взето е за пример заплащането на база количество изхвърлени отпадъци в друга държава, където след въвеждането му, количеството на нерегламентираните сметища се е увеличило, а е намаляло увеличение на депонирания отпадък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още