IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на здравната каса ще нараснат догодина при ръст на минималната заплата

Парите може да се увеличат с 80 до 120 млн. лв. заради очаквания ръст на минималната работна заплата през 2012 г.

12:20 | 28.10.11 г. 2
Приходите на здравната каса ще нараснат догодина при ръст на минималната заплата

Приходите на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2012 г. може да набъбнат с 80 до 120 млн. лв., ако минималната работна заплата се увеличи на 290 лв. от 1 април догодина. Това заявиха за Investor.bg от съсловната организация на лекарите.

Ако работодателите, синдикатите и държавата се споразумеят за ръста на минималното възнаграждение, въпросното увеличение ще стане факт от 1 април догодина. Това означава, че и приходите на здравната каса ще нараснат заради повишаването на базата, върху която се изчисляват здравноосигурителните вноски. Националният съвет за тристранно сътрудничество днес се събира за първото обсъждане на проекторамката на бюджета.

В проектобюджета за здравеопазване за 2012 г. е записано, че в приходната част на бюджета на НЗОК се очакват 2,6 млрд. лв. Реално обаче те ще бъдат повече. По изчисления на съсловната организация става въпрос за сума между 80 и 120 милиона лева, които би трябвало допълнително да влязат в системата от здравноосигурителни вноски.

Сумата не може да бъде точно изчислена поради разликата в броя на здравно неосигурените лица в България. Според актуалната статистика на здравната каса хората, които не плащат здравни вноски, са 1,3 милиона души. Но през следващата година се очаква техният брой да се увеличи на 1,5 милиона души, което означава, че ползващите здравни услуги ще разчитат на повече заложени средства за здравеопазване, тъй като те са разчетени за 1,3 милиона неосигуряващи се. Не е ясно обаче дали увеличението на минималната заплата ще компенсира липсата на здравни вноски от по-големия брой българи, които се очаква да не се осигуряват.

Сумата от 120 млн. лв. е допълнителен и неочакван приход на здравната институция, което на практика означава, че може да се формира излишък в бюджета на НЗОК догодина, поясниха от бранша.

Стои въпросът в какво направление ще бъдат усвоени тези средства и дали ще се налага здравната институция отново да разблокира оперативния си резерв заради недостиг в парите за лекарства и болнична помощ, както направи тази година.

Проектобюджетът за 2012 г., представен в началото на седмицата от Министерството на финансите, предвижда парите за здравеопазване за следващата година да са общо 3,2 млрд. лв. Сумата е увеличена минимално с около 10 млн. лв. спрямо бюджета за 2011 г.  В проектобюджета на НЗОК за 2012 г. от предвидените 2,6 млрд. лв. над 2,5 млрд. лв. са за разходите на касата, а 90 млн. лв. ще бъдат пренасочени към здравното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
то това е целта на занятието вдигане на МРЗ - да се увеличат приходите от осигуровки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
ЗАБРАВЕТЕ ЗА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО !!!Бюджетът на здравната каса предвижда повече осигуровки от частния сектор и нито лев повече от държаватаМилион и половина българи плащат здравни осигуровки - това са наетите в частния сектор и самоосигуряващите се. Отделно от техните данъци държавата осигурява други 4.5 млн. души пенсионери, деца, студенти, инвалиди, държавни служители, съдебната система, МВР, армията.Очакванията на тези, които плащат сметката, бяха, че изтичането на пари през здравната каса ще спре, че ще има реформа и затваряне на огромния брой болници (340 за цяла България) и че ще бъдат въведени по-справедливи методи за плащане, според които ще се лекуват всички придружаващи заболявания на пациентите, а не само основното.В-К КАПИТАЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още