IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата прие без забележки отчета на здравната каса за 2010 г.

Приходите и разходите на НЗОК са извършени според действащото законодателство, заключават одиторите

11:42 | 19.09.11 г.
Сметната палата прие без забележки отчета на здравната каса за 2010 г.

Сметната палата прие без забележки и завери отчета за изпълнението на бюджета и баланса на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2010 г., съобщиха от касата.

Констатациите са описани в проект на доклад на Сметната палата за извършен одит, допълват от здравната каса.

Според Сметната палата отчетът и балансът на НЗОК не съдържат съществени грешки и нередности и дават вярна финансова и имуществена информация, пише в становището на одитната институция.

Констатирано е, че приходите и трансферите, отчетени по бюджета, както и разходите на здравната каса са извършени в съответствие с действащото законодателство, отговарят на нормативните изисквания и са отчетени вярно и точно.

Приходите по отчет на здравната каса към 31.12.2010 г. са над 1,634 млрд. лева при планирани малко над 1,613 млрд. лева. Разходите на ведомството са били в размер на повече от 1,979 млрд. лева при планирани 1,985 млрд. лева, посочва се в обяснителната записка към годишния финансов отчет на НЗОК за 2010 г.

Според Сметната палата формираният резерв по бюджета на НЗОК за 2010 г. е изразходван законосъобразно и е отчетен правилно в съответствие с извършените разходи. Става въпрос за резерва за непредвидени и неотложни нужди, който през 2010 г. е бил в размер на 127,058 млн. лева, както е посочено в Закона за бюджета на НЗОК за 2010 г.

Съгласно Закона за здравното осигуряване (чл. 26, ал. 2 – бел. ред.) “със средствата от този резерв се плащат разходи в случаи на значителни отклонения от равномерното разходване на средствата или на териториален дисбаланс в потреблението на медицинска помощ, както и дейности, способстващи механизмите на разплащане и качеството на медицинската помощ“.

От пресцентъра на здравната каса съобщиха за Investor.bg, че този резерв е изразходен за болнична помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още