fallback

Бизнесът предпочита кадри от българските университети

От хиляда анкетирани мениджъри малко над 9% заявяват, че разчитат на висшисти, завършили зад граница

10:50 | 31.10.11 г. 3

Мениджърите в България предпочитат да назначават кадри от български вместо от чуждестранни университети. Това показва допитаване на  списание „Мениджър” и агенция „Марект Линкс”, проведено сред хиляда мениджъри в страната.

На въпроса студенти от кои три висши учебни заведения биха предпочели да назначават, 46,2% от анкетираните са посочили на първо място Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Над 44,5% поставят на второ място Университета за национално и световно стопанство (УНСС), а 28,6% от мениджърите поставят като предпочитан ВУЗ Техническия университет в София. Първи извън столицата, но и извън челната тройка с 15,1% се нарежда Американският университет в Благоевград (АУБГ). Класацията на мениджърите се допълва от Нов български университет, посочен от 12,6%, от запитаните. Според 8,2% от мениджърите кадрите в Икономическия университет във Варна са предпочитани за попълване на техния екип и едва 6,7% са посочили, че искат да назначат висшисти от Стопанската академия „Д.А. Ценов” в Свищов.

Останалите специализирани ВУЗ-е са посочени от по-малък брой бизнесмени, което се обяснява с вида на извадката. За 5% от предприемачите на първо място са кадрите от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), а 3,4% поставят кадрите от  Химикотехнологичния и металургичен университет в София (ХТМУ) на първо място. Участниците в анкетата са посочили общо 23 ВУЗ-а. 

Едва 9,2% от запитаните са посочили, че предпочитат да търсят кадри сред завършилите чуждестранни висши училища, но без да уточняват конкретни училища. Очевидно кадърните български деца, завършили реномираните европейски и американски университети, все още твърде рядко се връщат да работят у нас, е изводът от анкетата.

В анализа се посочва още, че обобщеното понятие „чужди вузове” не дава точна представа какво търсят мениджърите – дали кадри, които със сигурност знаят перфектно поне един чужд език, без значение колко незначителен колеж са завършили, или специалисти с висока компетенция, придобита в престижно висше учебно заведение. 

Класацията показва силното доверие на българските мениджъри в двата най-престижни родни университета СУ „Св. Климент Охридски” и УНСС. Нарастващо е търсенето и на инженерни и ИT кадри за сметка на по-рядко търсените химици, архитекти или геодезисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
fallback