IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът предпочита кадри от българските университети

От хиляда анкетирани мениджъри малко над 9% заявяват, че разчитат на висшисти, завършили зад граница

10:50 | 31.10.11 г. 3
Бизнесът предпочита кадри от българските университети

Мениджърите в България предпочитат да назначават кадри от български вместо от чуждестранни университети. Това показва допитаване на  списание „Мениджър” и агенция „Марект Линкс”, проведено сред хиляда мениджъри в страната.

На въпроса студенти от кои три висши учебни заведения биха предпочели да назначават, 46,2% от анкетираните са посочили на първо място Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Над 44,5% поставят на второ място Университета за национално и световно стопанство (УНСС), а 28,6% от мениджърите поставят като предпочитан ВУЗ Техническия университет в София.

Първи извън столицата, но и извън челната тройка с 15,1% се нарежда Американският университет в Благоевград (АУБГ). Класацията на мениджърите се допълва от Нов български университет, посочен от 12,6%, от запитаните. Според 8,2% от мениджърите кадрите в Икономическия университет във Варна са предпочитани за попълване на техния екип и едва 6,7% са посочили, че искат да назначат висшисти от Стопанската академия „Д.А. Ценов” в Свищов.

Останалите специализирани ВУЗ-е са посочени от по-малък брой бизнесмени, което се обяснява с вида на извадката. За 5% от предприемачите на първо място са кадрите от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), а 3,4% поставят кадрите от  Химикотехнологичния и металургичен университет в София (ХТМУ) на първо място. Участниците в анкетата са посочили общо 23 ВУЗ-а. 

Едва 9,2% от запитаните са посочили, че предпочитат да търсят кадри сред завършилите чуждестранни висши училища, но без да уточняват конкретни училища. Очевидно кадърните български деца, завършили реномираните европейски и американски университети, все още твърде рядко се връщат да работят у нас, е изводът от анкетата.

В анализа се посочва още, че обобщеното понятие „чужди вузове” не дава точна представа какво търсят мениджърите – дали кадри, които със сигурност знаят перфектно поне един чужд език, без значение колко незначителен колеж са завършили, или специалисти с висока компетенция, придобита в престижно висше учебно заведение. 

Класацията показва силното доверие на българските мениджъри в двата най-престижни родни университета СУ „Св. Климент Охридски” и УНСС. Нарастващо е търсенето и на инженерни и ИT кадри за сметка на по-рядко търсените химици, архитекти или геодезисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Завършили в чужбина работят тук само като мениджъри, а то не е точно наемане на работници.По принцип в БГ мениджър се става не с завършен ВУЗ, а шуро-баджанашки. Затова сме и на този хал. Повечето БГ мениджъри(било то и собственици) са по *** от повечето си подчинени дори. Та от къде да дойде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Звучи ми малко като баснята на Лафонтен за лисицата и гроздето:))). Хубаво би било да се спомене и от какъв бизнес са тия управители, чиито предпочитания се цитират! Много вероятно е голямата част от тях да са мениджъри на сергии, магазинчета, фризьорски салони, почистващи фирми , рекламни агенции, счетоводни канторки с по две три счетоводителки, транспортни фирмички с по 7-8 автобуса или камиончета и прочие бизнесчета:))! Как би звучало само, " Фризьорски салон или хотел "световно Неизвестен", търси зам. мениджър до 25 години, които да е завършил в Stanford University с два чужди езика и поне 5 години стаж / руса и ако може неомъжена/! Заплата - храна по три пъти на ден + две кафета / разбира се храната се закупува и готви от успешния кандидат у дома/, билети за придвижване до работното място + специално внимание от страна на мениджъра и евентуално петолевка джобни на ден !:)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Ами щото тия, дето сме завършили зад граница, не сме навити да им бачкаме за жълтите стотинки, дето дават...If you pay with peanuts, you'll get monkeys
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още