fallback

Еколози се обявиха против подземното съхранение на въглероден диоксид

Природозащитните организации са за мораториум върху инжектирането на вредни емисии в подземните недра

12:57 | 08.11.11 г. 4

Представители на всички природозащитни организации в България се обявиха против приемането на закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра поради липсата на ефективни технологии за улавянето на вредните емисии.

Проектозаконът беше внесен от правителството в парламента преди изборите с мотива, че приемането му е свързано със задължителното прилагане на европейски регламент, насочен към намаляването на вредните парникови емисии в атмосферата.

„Призоваваме депутатите да вземат предвид всички рискове за хората и околната среда и да се съобразят с липсата на опит при внедряване на технологии за улавянето и съхраняването на въглероден диоксид (Carbon Capture and Storage) от топлоелектрическите централи и големите горивни инсталации, които са основният причинител на парникови газове“, съобщиха от организацията „WWF Българо-карпатска организация България“.

Еколозите от „Коалицията за климата“, обединяващи организациите „Грийнпийс“ и „За Земята“ смятат, че България няма нужда от технология за улавяне на вредните емисии и затова призовават към забрана за инжектиране на въглероден диоксид в земните недра. Като крайна алтернатива те предлагат да се наложи временен мораториум , докато не се утвърди тази технология като безопасна.

„Технологията за инжектиране на въглероден двуокис в земните недра е експериментална, не са изяснени всички рискове около нейното внедряване и със сигурност има риск за подземните води и за екосистемите в случай на изтичане на CO2”, заяви Деница Петрова от „Грийнпийс- България“.

По повод мотивите на кабинета, че законът е свързан с уеднаквяването на българското с европейското законодателство, от „WWF България“ коментираха, че закъснението с транспонирането на европейското законодателство не е причина да се приеме закон, който обрича на безсмислени инвестиции и растящи цени на тока, ако се приложи тази технология.

„В момента не е необходимо да се приема закон, който разрешава изграждането и внедряването на такива технологии, след като самата директива осъзнава липсата на информация и предвижда ревизия след 4-5 години“, коментира Константин Иванов от WWF България. Той припомни, че държави като Австрия и Германия вече забраниха тази технология на улавяне на диоксид като твърде скъпа и рискова безперспективна за справянето с климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
fallback