IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози се обявиха против подземното съхранение на въглероден диоксид

Природозащитните организации са за мораториум върху инжектирането на вредни емисии в подземните недра

12:57 | 08.11.11 г. 4
Еколози се обявиха против подземното съхранение на въглероден диоксид

Представители на всички природозащитни организации в България се обявиха против приемането на закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра поради липсата на ефективни технологии за улавянето на вредните емисии.

Проектозаконът беше внесен от правителството в парламента преди изборите с мотива, че приемането му е свързано със задължителното прилагане на европейски регламент, насочен към намаляването на вредните парникови емисии в атмосферата.

„Призоваваме депутатите да вземат предвид всички рискове за хората и околната среда и да се съобразят с липсата на опит при внедряване на технологии за улавянето и съхраняването на въглероден диоксид (Carbon Capture and Storage) от топлоелектрическите централи и големите горивни инсталации, които са основният причинител на парникови газове“, съобщиха от организацията „WWF Българо-карпатска организация България“.

Еколозите от „Коалицията за климата“, обединяващи организациите „Грийнпийс“ и „За Земята“ смятат, че България няма нужда от технология за улавяне на вредните емисии и затова призовават към забрана за инжектиране на въглероден диоксид в земните недра. Като крайна алтернатива те предлагат да се наложи временен мораториум , докато не се утвърди тази технология като безопасна.

„Технологията за инжектиране на въглероден двуокис в земните недра е експериментална, не са изяснени всички рискове около нейното внедряване и със сигурност има риск за подземните води и за екосистемите в случай на изтичане на CO2”, заяви Деница Петрова от „Грийнпийс- България“.

По повод мотивите на кабинета, че законът е свързан с уеднаквяването на българското с европейското законодателство, от „WWF България“ коментираха, че закъснението с транспонирането на европейското законодателство не е причина да се приеме закон, който обрича на безсмислени инвестиции и растящи цени на тока, ако се приложи тази технология.

„В момента не е необходимо да се приема закон, който разрешава изграждането и внедряването на такива технологии, след като самата директива осъзнава липсата на информация и предвижда ревизия след 4-5 години“, коментира Константин Иванов от WWF България. Той припомни, че държави като Австрия и Германия вече забраниха тази технология на улавяне на диоксид като твърде скъпа и рискова безперспективна за справянето с климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Дрън-дрън. "простото газиране" води до ускорено отмиване на варовици, втрърдяване изворните води, ако газът намери /а това е газ, възползва се от всяка шупличка/ път, то, той може да започне изтласкване на подземни води /пресъхване на извори/, може да се смеси, колко му е с природния газ, като оттам, първо, му влоши показателите, второ, вдигне цената на добив за единица топлина, трето, дори да прекрати евентуален добив, като, едновременно, се яви смъртна заплаха за миньори, сондьори и дори просто за копаещите кладенци...Рисковете не са незначителни, искам да кажа. Кой-знае-колко високи може и да не са, но, трябва да се отчитат ПРЕДВАРИТЕЛНО, а не, след като се случи беда, съжалявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
На мен цялата тая работа ми прилича, като на нашите еколози - я дайте тука едни пари за да проучим къде "не минават" пилетата, за да можете да си строите вятърните перки... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Цялата тази псевдо-екология си е такава измама за милиони и милиарди, че след 20 години като ни е треснало захлаждането, много хора ще се смразят от собственото си невежество..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
topfly
преди 12 години
Докато технологията не се внедри няма как да се изяснят всички рискове свързани с технологията! От почпочвените води максимум може да стане газирана вода, което не емного опасно и дори има много примери за естествени извори на газирана вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още