IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК съди България и Румъния заради забавена либерализация на газовия пазар

На практика потребителите в тези страни са лишени от възможността да получават оферти за продажба на газ от други държави-членки, смята комисията

16:42 | 24.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК съди България и Румъния заради забавена либерализация на газовия пазар

Европейската комисия е на мнение, че България и Румъния все още не изпълняват изцяло правилата за пазара на природен газ в ЕС. Затова комисията внесе иск срещу България и Румъния в Европейския съд, съобщават от ЕК.

Комисията смята, че в България и Румъния не се предлага прекъсваем капацитет на газовите връзки с възможност за обратно подаване (известно също като „обратен поток“ или реверсивна връзка) във всички точки на междусистемно свързване.

Въвеждането на обратен поток е от изключително значение за максималното оползотворяване на капацитета на мрежата, подчертават от ЕК. Това е и „жизнено важно“ за навлизането на нови доставчици на пазара.

Трансгранична търговия с газ може да се извършва само ако всички участници на пазара имат равен достъп до газопреносните мрежи за снабдяване на потребителите, което изисква на пазара да се предлага максималният мрежов капацитет, се казва в аргументите на ЕК.

На практика неспазването на правилата на газовия пазар в ЕС от България и Румъния означава, че потребителите в тези страни са лишени от възможността да получават оферти от други държави-членки, тъй като пазарите не са достатъчно интегрирани, е заключението на Еврокомисията.

Страната ни е инициатор на дискусия за необходимостта от прилагане на единна европейска енергийна политика и прилагането на общи принципи в правилата за търговия и транзит на природен газ между държави от общността и трети страни. Това се казва в коментар на българското Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) относно съдебната процедура.

От ведомството припомнят, че министър Трайчо Трайков нееднократно е поставял този въпрос пред ЕК, включително и пред еврокомисарите по енергетика Гюнтер Йотингер и по търговските въпроси Карел Де Гухт. И общото разбиране, изразено в разговорите до момента  е, че проблемът трябва да бъде решен единно за всички държави от ЕС.

Българското правителство ще търси промяна на някои от условията по транзитните газови договори с Газпром, за да бъде страната ни напълно адекватна на европейските изисквания за свободен и конкурентен газов пазар, заявяват от МИЕТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още