IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България изпълнява едва половината от млечната си квота

Вътрешни регулации пречат на българските ферми да продават 1 млн. тона краве мляко за преработка на мандрите

14:11 | 14.12.11 г.
<p>
	Малка част от кравефермите са категоризирани в първа група и могат да продават качествено мляко на мандрите.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Малка част от кравефермите са категоризирани в първа група и могат да продават качествено мляко на мандрите. Снимка: БТА

Млекопроизводителите очакваха от администрацията  да насърчи създаването на изкупвателни пунктове за краве мляко по селата, каквато е европейската практика в държави като Швейцария например, но това не се случи, коментира за Investor.bg Михаил Тачев, собственик на млекопреработвателната компания „Дядо Либен“.

Въпреки че от година и половина на малките ферми беше разрешено да продават директно на пазара произведено от тях кисело мляко или сирене, практиката показа, че и там чиновниците поставиха почти непреодолими изисквания пред бизнеса, които пречат на свободната търговия.

В резултат на това малките стопанства успяват да реализират на пазара едва 25% от разрешената годишна квота, която е в размер на 76 хил. тона годишно, сочи статистиката.

За да улеснят координацията с животновъдите, от лятото на тази година като съветник в министерството на земеделието беше назначен представител на браншовите организации.

„При всеки сигнал за отказ на мандра да изкупува млякото от кравеферми под предлог, че са превишили квотата си, ние правим проверки в мандрите и ако квотата не е превишена, проблемът се разрешава“, поясни за Investor.bg Пени Ботева, назначена като координатор с браншовиците.

Според Ботева неизпълнението на националната квота към март 2011 г. се дължи на фалитите на малките стопанства. Ботева обаче смята, че този проблем е решим, след като за последната половин година животните в големите и средни стопанства са нараснали почти двойно, което ще даде отражение върху изпълнението на следващата годишна квота, чийто срок приключва в края на март 2012 г.

Браншовиците очакват през тази и следващата година малките стопанства да успеят да се възползват и от субсидиите по програмата за селските райони, за да модернизират фермите си и да успеят да покрият евростандартите за качествено мляко.

Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още