IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и синдикатите реагираха на изявлението на премиера за отпуските

Планът за намаляване на отпуските в държавния сектор се подкрепя от работодатели, но според синдикалисти те не се различават от отпуските в частния сектор

20:53 | 12.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бизнесът и синдикатите реагираха на изявлението на премиера за отпуските

Изявлението на премиера Бойко Борисов, че трябва да бъдат намалени отпуските на служителите от държавната администрация, получава подкрепа от бизнеса, но според синдикатите, отпуските на тези кадри са същите, както за работещите в частния сектор.

Само преди две години отпуските на държавните служители са намалени до 20 дни с промяна в закона, коментира пред "Хоризонт" Евтим Буюклиев от синдиката на администрацията към КТ "Подкрепа". Той обаче уточни, че законът позволява част от тези служители да ползват допълнително между 5 и 12 дни, когато работят на ненормиран работен ден:

"Това е, когато се налага, примерно, след края на работния ден да се остане час-два за обслужване на гише на клиенти, за да не се връщат, ако му го даде ръководителят. Но аз мисля, че премиерът някой го е подвел, някой в кавички доброжелател, или може би той не е разбрал. Явно става въпрос за оная стара история със залежалите отпуски, че не им стига времето да се изчистят."

Борисов даде пример, че директор на дирекция е с годишен отпуск от 42 дни. Тук бизнесът се съгласи, че това е ненормално и е съгласен да се преразгледа сегашната система. Но да е справедлива, според заеманата длъжност, посочи Димитър Бранков от Стопанската камара:

"Вероятно изключения трябва да има, но тези изключения не трябва да бъдат правило. Имаше категории, длъжности и съответно институции, в които програмният годишен платен отпуск стигаше много над 50 дни, което заедно с почивните дни ви дава един програмен годишен отпуск, фактически, над 3 месеца. И стои веднага въпросът до колко не се губи връзка с изпълняваната работа, длъжност и функции."

Темата ще се обсъжда в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество, от който се оттеглиха синдикатите.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
"но според синдикалисти те не се различават от отпуските в частния сектор"Как е възможно подобно безхаберие от "синдикатите"? Тези хора ...........просто без коментар :). По-добре да бяха казали, че Дядо Мраз съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още