IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорлик: Ако България забрани изцяло проучванията за шистов газ, Chevron напуска

Chevron „прави много разработки и се случват и грешки", коментира американският посланик

11:05 | 18.01.12 г. 34
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джеймс Уорлик,<em> посланик на САЩ в България </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България        Снимка: БТА

Chevron са тук да правят проучвания за шистов газ, а не за природен газ. Това заяви американският посланик Джеймс Уорлик в сутрешното предаване на „Нова телевизия“ в отговор на въпроса дали компанията ще проучва в България, след като днес Народното събрание ще гласува временен мораториум върху тези сондажи.

Американският посланик отново обясни, че намеренията на американската компания са били единствено да направят проучвания за наличието на шистов газ в България до 2012 г.

„Но ако България окончателно забрани проучванията за шистов газ, то Chevron няма друг избор, освен да си тръгне от страната“, каза Уорлик. Той веднага допълни, че според него по-добрият вариант е да се въведат строги регулации при проучванията, както „например стои въпросът с ядрената енергетика“. По думите му, „България е лидер в ядрената енергетика и отговорните компании от сектора действат по отговорен начин, така че би могло нещо подобно да се случи и в областта на шистовия газ“.

„Ще имаме грижа за природата на България, която е „едно безценно бижу“. Chevron и други компании са проучвали хиляди находища в САЩ по отговорен начин.“

Така американският посланик отговори на коментара на водещия, че при шистовия газ проблемът е не толкова в регулациите, а в самия метод на проучване.

При този метод в земята се вкарват под налягане големи количества опасни химикали, които могат да отровят почвата и водата в дадения регион, в случая „златна Добруджа“, откъдето се храни България, припомни водещият. Тази позиция е защитена и от еколозите, които са против този начин на подземни сондажи. 

Джеймс Уорлик не отговори дали сегашният метод за проучване на шистов газ предстои „да бъде развит някога или да бъде заменен с друг, по-безопасен“.

Уорлик не отговори пряко и на въпроса вярно ли е, че в САЩ вече не се разработват находища във вододайни зони. Той посочи само, че „наистина в миналото е имало грешки“, но че „в резултат на добива на шистов газ цената на газа в САЩ като цяло е намалена“.

„Защо да вярваме на компания, която е нанесла големи щети на околната среда на Еквадор за десетилетия напред и е платила милиарди долари обезщетения“, попита водещият.

Посланикът не отрече, само посочи, че Chevron „прави много разработки и се случват и грешки“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 12 години
Надявам се,след като Шеврон напуснат да вземат със себе си и протежето си Уорлик.След като ни убеждава че всичко е толкова хубаво,и Шеврон една от големите фирми в този бранш с многомилиарден оборот,защо не ни оставят няколко милиарда долара депозит един вид гаранция?Така че,преди да почнат сондирането,ние да сме сигурни че при евентуален неуспех няма да остане погром след тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Тук някаква пиеса разиграват:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Прав им път на Шеврон! Сравнението на добива на шистов газ със сегашните методи и ядрената енергетика е неуместно. В първия случай вредните последствия са гарантирани, а при нивото на сигурност на ядрената енергетика - малко вероятни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
...Chevron прави много разработки и се случват и грешки. или битият си бит, е... е..! Важното е губернаторът Уорлик да си получи голямата комисионна и да си тръгне с пълна кошница за дома!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още