fallback

Агроведомството поставя сред приоритетите си инвестициите в биомаса

Ако страната ни използва пълноценно количествата добивана дървесина, то годишно може да се произвежда електроенергия, равна на производството на АЕЦ “Козлодуй” за една година, каза министър Найденов

13:53 | 19.01.12 г. 1

Производството на енергия от биомаса ще е приоритет за правителството през тази година. По време на годишната земеделска конференция, провеждана в рамките на селскостопанското изложение “Зелената седмица” в Берлин, съобщиха от агроминистерството.

Страната ни вече е изпълнила ангажимента си за производство на възобновяема енергия от ветрогенератори и фотосоларни системи, но разполагаме с  голям ресурс за оползотворяване на дървесината за производство на електро и топлоенергия, посочи Найденов.

Годишно в страната се добиват 5 млн. кубика дървесина, а само от санитарната сеч е възможно да се получава двойно повече. Ако използваме тези количества, то годишно може да се произвежда електроенергия, равна на производството на АЕЦ “Козлодуй” за една година, каза министър Найденов.

На въпрос от германския бизнес дали страната ни има потенциал за развитие на добива от енергийни култури, министър Найденов отговори, че не съветва инвеститорите да се насочват към този вид култури, а по-скоро да заложат на конвенцианалните, традиционни за страната ни земеделски култури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
fallback