fallback

Бизнесът приема гъвкавото работно време за чиновниците под условие

Работодателите смятат, че фирмите не трябва да бъдат лишавани от качествени и достъпни услуги заради реорганизация в работното време на администрацията

08:37 | 23.01.12 г.

Бизнесът няма нищо против въвеждането на гъвкавото работно време за държавните служители, но стига това да не бъде за сметка на качеството и достъпността на услугите.

Това коментира за Investor.bg Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара по повод предложението на финансовия министър Симеон Дянков държавните и общинските служители сами да определят началния и крайния час на работния си ден.

Идеята е чиновниците задължително да бъдат на работното си място между 10 и 16 часа, като останалите два часа ще бъдат отработвани от тях по-рано или по-късно през деня, по преценка на служителя.

Мотивите за предложението на Дянков са, че това ще бъде удобно за служителите, които водят и прибират децата си от детска градина или училище. Също така е добра възможност за избягване на тежкия автомобилен трафик от хората, които живеят далеч от местоработата си.

Гъвкавото работно време в държавната администрация е правно регламентирано още от 2007 г., но до момента не са съществували необходимите подзаконови наредби, за да се прилага.

Според Камен Колев най-важното условие за бизнеса е фирмите да бъдат обслужвани винаги качествено и своевременно от администрацията. 

„Когато фирмите се нуждаят от дадена административна услуга в рамките на установения работен ден, тя трябва да бъде посрещана от служителите“, категоричен е експертът от БСК.

Той допълни, че бизнесът е за гъвкавото работно време на държавните и общински служби, но новата организация на работните часове да бъде такава, че винаги да има администратор, който да приема заявките на бизнеса.

„Важното за фирмите е да не се оголват гишета в рамките на фиксираното работно време. Нека да има взаимозаменяемост, но винаги да има човек, който да приема питанията“, обясни Камен Колев.

В този смисъл работните часове на администрация са въпрос на организация, но времето за оказване на услуги (между 9 и 17 часа) трябва да бъде уплътнено.

Въвеждането на гъвкаво работно време за държавните чиновници е поредната промяна в посока към мащабна административна реформа. В края на миналата година беше решено, че заплатите на администрацията ще се изчисляват по нова схема, включваща бонуси за добре свършена работа. В началото на тази година кабинетът прие съкращаването на отпуските на чиновниците и въвеждането на задължителна допълнителна квалификация.

На дневен ред сега е обсъждането за плащане на лични осигурителни вноски от страна на административните работници. Предложението ще се коментира от Националния съвет за тристранно сътрудничество на предстоящо заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
fallback