IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводителите вероятно и догодина ще получат субсидии от държавата

Правителството закри фонд "Тютюн", функциите му се поемат от фонд "Земеделие"

16:04 | 01.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Тютюнопроизводителите вероятно и догодина ще получат субсидии от държавата

Тютюнопроизводителите вероятно и догодина ще получат субсидии от държавата, каза след днешното заседание на Министерски съвет министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той уточни, че следващата седмица ще заседава съветът по тютюна, където предстои да се вземе съответното решение.

Министърът припомни, че за тази година Европейската комисия е одобрила изплащане на държавна помощ за тютюнопроизводителите в размер на 73 млн. лв., които обаче са за „конверсията“ на тютюнопроизводителите, т.е. за преминаването им към друг вид бизнес.

„А доколко тези пари се използват за конверсия, това е друг въпрос“, допълни Найденов.

Нека припомним, че въпросните средства са държавна помощ, осигурена от джоба на всички данъкоплатци. Освен това ЕК по принцип нотифицира държавната помощ по точно определено предназначение, в случая - преминаване към друг вид производство. Неслучайно повечето страни в ЕС вече не подпомагат по никакъв начин тютюнопроизводството. 

Земеделският министър днес съобщи още, че правителството е взело официално решение за закриване на фонд "Тютюн", което всъщност беше обявено неофициално още преди месеци. Функциите на закрития фонд ще се поемат от фонд "Земеделие".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още