fallback

Газът и парното ще поскъпнат от 1 април, но не в исканите от "Булгаргаз" стойности

Невъзможно е цената на синьото гориво да се покачи с 27%, съобщи шефът на ДКЕВР, без да посочи процента на предстоящото увеличение

12:19 | 14.02.12 г. 2

Ще има увеличение на цените на газа и парното от 1 април, но синьото гориво няма да поскъпне с близо 27 процента, както поискаха от "Бурлгаргаз" през миналата седмица. Това съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде БТА.

Предварителните наблюдения на параметрите, които влияят върху цената на природния газ, не дават основание за исканото от държавната компания повишение, смята председателят на ДКЕВР.

Той припомни, че увеличението на вътрешните цени се влияе основно от цените на горивата на средиземноморските пазари, които действително растат, както и от съотношението долар – евро.

Възникналите през последните два месеца извънредни обстоятелства като намаленото подаване на газ от руска страна и принудителното увеличение на количествата газ, които се използват от хранилището в Чирен, не би трябвало да водят до повишение на цената на природния газ, смята Семерджиев. Той поясни, че тези обстоятелства е трябвало да бъдат предвидени от "Булгаргаз" и оператора "Булгартрансгаз", тъй като заради студа е нормално през януари да се появят подобни проблеми.

Според шефа на ДКЕВР двете дружества са се справили добре с критичната ситуация на намалени газови доставки. Той добави, че запасите в чиренското газохранилище трябва да бъдат възстановени, като се преценят времето и цената, по която бъдат доставени новите количества, за да не се предизвика поредно увеличение на цената на синьото гориво. Семерджиев не изключи вероятността от 1 април да се стигне до повишение в цените на парното, като поясни, че топлофикационните дружества в момента компенсират повишената цена на газа от първи януари 2012 г. със своите резерви.

Топлофикациите обаче не биха могли да понесат още едно повишение на цената на газа, без да увеличат и цената на топлинната услуга, заключи Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 12.09.22 г.
fallback