IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът и парното ще поскъпнат от 1 април, но не в исканите от "Булгаргаз" стойности

Невъзможно е цената на синьото гориво да се покачи с 27%, съобщи шефът на ДКЕВР, без да посочи процента на предстоящото увеличение

12:19 | 14.02.12 г. 2
Газът и парното ще поскъпнат от 1 април, но не в исканите от "Булгаргаз" стойности

Ще има увеличение на цените на газа и парното от 1 април, но синьото гориво няма да поскъпне с близо 27 процента, както поискаха от "Бурлгаргаз" през миналата седмица. Това съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде БТА.

Предварителните наблюдения на параметрите, които влияят върху цената на природния газ, не дават основание за исканото от държавната компания повишение, смята председателят на ДКЕВР.

Той припомни, че увеличението на вътрешните цени се влияе основно от цените на горивата на средиземноморските пазари, които действително растат, както и от съотношението долар – евро.

Възникналите през последните два месеца извънредни обстоятелства като намаленото подаване на газ от руска страна и принудителното увеличение на количествата газ, които се използват от хранилището в Чирен, не би трябвало да водят до повишение на цената на природния газ, смята Семерджиев. Той поясни, че тези обстоятелства е трябвало да бъдат предвидени от "Булгаргаз" и оператора "Булгартрансгаз", тъй като заради студа е нормално през януари да се появят подобни проблеми.

Според шефа на ДКЕВР двете дружества са се справили добре с критичната ситуация на намалени газови доставки. Той добави, че запасите в чиренското газохранилище трябва да бъдат възстановени, като се преценят времето и цената, по която бъдат доставени новите количества, за да не се предизвика поредно увеличение на цената на синьото гориво.

Семерджиев не изключи вероятността от 1 април да се стигне до повишение в цените на парното, като поясни, че топлофикационните дружества в момента компенсират повишената цена на газа от първи януари 2012 г. със своите резерви.

Топлофикациите обаче не биха могли да понесат още едно повишение на цената на газа, без да увеличат и цената на топлинната услуга, заключи Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Поредните лъжи на Булгаргаз http://borsi.blog.bg/***/2012/02/11/porednite-lyji-na-bulgargaz.899391
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 12 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...Добре!!!- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА, НО ВНАСЯМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! - КЪДЕ СА СЕГА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите) ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точна този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 3.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0 , а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякак..., но ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още