IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ стартира модернизация на ТЕЦ Варна

Инвестицията за изграждане на сероочистващи инсталации се изчислява на около 100 млн. лева

11:30 | 16.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ стартира модернизация на ТЕЦ Варна

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ България, собственик на ТЕЦ Варна, стартира програма за повишаване на екологичните стандарти на блокове на централата. Това съобщи  регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал, цитиран от БТА.

Проектът ще удължи експлоатацията на централата до 2030 г. и ще намали отделяните емисии в атмосферата. По предварителна оценка инвестицията се изчислява на около 100 млн. лв., посочва Докладал.

Предвижда се до юни дружеството да избере технология, да приключи изготвянето на техническото задание и да обяви обществена поръчка за изпълнител на проекта. Изборът на  изпълнител се очаква да стане до края на годината.

Работата по проекта би трябвало да започне в началото на 2013 г. и ще продължи до края на 2015 г., като блоковете ще бъдат модернизираин последователно.

Изпълнителният директор на ТЕЦ Варна Камен Бошнаков уточни, че първият етап от модернизацията обхваща изграждане на сероочистващи инсталации. След това ще бъдат внедрени технологии за намаляване на отделяните въглеродни емисии.

Засега проектът предвижда строителство на сероочистващи инсталации на четири от общо шестте блока на централата. Може обаче да се окаже по-изгодно да се модернизират блокове 4, 5 и 6, без трети, допълват от централата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още