fallback

За 14 години държавата е загубила близо 1 млрд. лв. от обществени поръчки

Сметната палата е открила неправомерно използване на средства при 13,4% от проверените поръчки, възложени в периода 1998 - 2011 г., отчитат от ИПИ

14:28 | 16.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

Общата сума на загубите, които държавата е понесла в резултат от допуснати нарушения при провеждането на обществените поръчки в периода от 1998 до 2011 г., надхвърлят 976 млн. лв. Това сочи анализът на Института за пазарна икономика (ИПИ), направен въз основа на резултата от проверките на Сметната палата за разкритите пропуски и нарушения при възлагането на обществените поръчки за посочения период.  

Като загуби икономистите определят средствата, за които има ясни данни или заключения на Сметната палата, че са били изразходвани неправомерно или не е бил постигнат резултат вследствие на тяхното използване.

Нетни загуби, получени от неправомерно използваните средства, икономистите са идентифицирали в 13,4% от докладите на Сметната палата, а общо като „провали" са класифицирани 26,5% от случаите.

Методологията за изчисляване на загубите се базира на установените от одиторите провали на обществени поръчки, довели до свръхразходи за държавата при плащането на услугите, поясни за Investor.bg икономистатът Явор Алексиев.    

Сред посочените от одиторите най-чести нарушения са разделянето на обществени поръчки, в резултат на което се отриват вместо по една по две процедури, но изпълнителят и по двете процедури често е една и съща компания, което обезсмисля разделянато и на практика увеличава разходите на държавата при провеждането на търговете.

Като скрита форма за нагласени търгове се посочва и необяснимото завишаване на техническите или финансови изисквания към кандидатите, което експертите определят като начин да се фаворизира определена компания. 

Икономистите от ИПИ дават и препоръки към администрацията, които да повишат ефективността при провеждането на обществените поръчки.  

Според икономистите е важно администрацията да засили контрола върху организирането и изпълнението на конкурсите за обществени поръчки, особено при тяхното възлагане и последващата оценка. 

Експертите настояват също да се ограничи намесата на администрацията в икономиката, тъй като практиката показва, че тя често не се справя с поставените й задачи "Това трябва да доведе до по-генерална реформа във функциите ѝ", се посочва в доклада.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
fallback