IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 14 години държавата е загубила близо 1 млрд. лв. от обществени поръчки

Сметната палата е открила неправомерно използване на средства при 13,4% от проверените поръчки, възложени в периода 1998 - 2011 г., отчитат от ИПИ

14:28 | 16.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
За 14 години държавата е загубила близо 1 млрд. лв. от обществени поръчки

Общата сума на загубите, които държавата е понесла в резултат от допуснати нарушения при провеждането на обществените поръчки в периода от 1998 до 2011 г., надхвърлят 976 млн. лв. Това сочи анализът на Института за пазарна икономика (ИПИ), направен въз основа на резултата от проверките на Сметната палата за разкритите пропуски и нарушения при възлагането на обществените поръчки за посочения период.  

Като загуби икономистите определят средствата, за които има ясни данни или заключения на Сметната палата, че са били изразходвани неправомерно или не е бил постигнат резултат вследствие на тяхното използване.

Нетни загуби, получени от неправомерно използваните средства, икономистите са идентифицирали в 13,4% от докладите на Сметната палата, а общо като „провали" са класифицирани 26,5% от случаите.

Методологията за изчисляване на загубите се базира на установените от одиторите провали на обществени поръчки, довели до свръхразходи за държавата при плащането на услугите, поясни за Investor.bg икономистатът Явор Алексиев.    

Сред посочените от одиторите най-чести нарушения са разделянето на обществени поръчки, в резултат на което се отриват вместо по една по две процедури, но изпълнителят и по двете процедури често е една и съща компания, което обезсмисля разделянато и на практика увеличава разходите на държавата при провеждането на търговете.

Като скрита форма за нагласени търгове се посочва и необяснимото завишаване на техническите или финансови изисквания към кандидатите, което експертите определят като начин да се фаворизира определена компания. 

Икономистите от ИПИ дават и препоръки към администрацията, които да повишат ефективността при провеждането на обществените поръчки.  

Според икономистите е важно администрацията да засили контрола върху организирането и изпълнението на конкурсите за обществени поръчки, особено при тяхното възлагане и последващата оценка. 

Експертите настояват също да се ограничи намесата на администрацията в икономиката, тъй като практиката показва, че тя често не се справя с поставените й задачи "Това трябва да доведе до по-генерална реформа във функциите ѝ", се посочва в доклада.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
Основно правило при провеждането на търг, е предварително възложителя да наеме специалисти, които да остойностят ПРОФЕСИОНАЛНО дадения обект. Не по "УЕДРЕНИ ПОКАЗАТЕЛИ" които са измислени от някой икономист за да може и той като вола да подложи крак да го подковат. И имайки тази базова минимална цена , той да търси вече най-близката до нея! По правило най-ниската и най-високата оферта трябва автоматично да отпаднат! Но кой знае европейските правила у нас? Нали народа е *** и може да го одрусат още един път. Също така държавните служители не носят необходимата отговорност! А и повечето поръчки са "политически" и това е доказвано от не една медия! Все приближени фирми на този, на онзи! Време е тази функция да се оутсорсва от държавата!Лек и хубав ден на всички! Желая успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
Цитат: "За 14 години държавата е загубила близо 1 млрд. лв. от обществени поръчки"Уважаеми колеги дитори, това е само върха на айсберга!Ако се заровим малко по-надълбоко, ще открием цялото глупаво безсмислие на модела на обществените поръчки.Но първо да започнем с некомпетентноста на много провеждащи ги. Най-големия порок на тези "поръчки" си е така наречената порочна практика на "Най-ниската цена"! Винаги като чуя това искрено се възмущавам от некомпетентноста на изричащия тези думи. През годините на практиката си съм контролирал хиляди оферти и винаги най-ниската е била най-безсмислената, непълна и грешна. Повечето най-ниски оферти са далеч под себестойноста на крайния продукт! И даващите тези оферти, после се превръщат в пирамиди или наемат нискоквалифицирани кадри или не плащат на подизпълнителите, а в много от случаите се разтрогват и договори със или без неустойки. В зависимост на кого е фирмата. Така че преките щети нанесени на икономиката ни са много по-малки от коствените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още