fallback

Скандалът с бонусите в здравната каса върви към съдебната зала

Нели Нешева се закани да съди Димо Гяуров за клевета, не взела 30 хил. лв., а малко над 12 хил. лв.

16:28 | 16.02.12 г. 6

Управителят на здравната каса Нели Нешева. Снимка: БТА

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева е получила бруто 13 507 лв. под формата на бонус за 2011 г., съобщи на пресконференция самата Нешева, цитирана от БТА.

Още сутринта в ефира на Нова телевизия шефът на здравната каса показа документи, според които нетният размер на бонуса й за 2011 г. е бил 12 156 лв., а не 30 хил. лв., както вчера обяви депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров.

За миналата година средната работна заплата на служител в националната и районните здравноосигурителни каси без средствата за допълнително материално стимулиране е била 621,11 лв., съобщи още Нели Нешева.

Като се добавят и бонусите на служителите, средната заплата в националната и районните здравни каси е била 747,79 лв. при средна работна заплата за страната 750 лв., посочи тя.

През миналата година всички служители на здравната каса са получили допълнителни възнаграждения извън основното им, в съответствие със Закона за здравното осигуряване и установената методика за бонусите в НЗОК.

Според въпросната методика 25 на сто от събраните глоби, санкции и други възстановени средства могат да се изразходват за стимулиране на служителите на касата. По думите на Нешева за миналата година събраните суми от контролната дейност са 8 710 066 лв., което означава, че за бонуси е трябвало да бъдат разпределени 2 177 517 лв. Реално изплатени са обаче 1 499 475 лв., посчи шефът на НЗОК.

Нели Нешева съобщи, че в началото на февруари 2012 г. по нейно нареждане е сформирана работна група, която трябва да направи преглед и анализ на вътрешните правила за работната заплата и за допълнителното материално стимулиране на служителите в НЗОК.

В предаването „Здравей, България“ Нели Нешева съобщи, че обмисля да съди Димо Гяуров за клевета по повод изнесените от него данни. Тя заяви, че служителите на други институции, сред които Националната агенция за приходите и Националният осигурителен институт, също са получавали бонуси, изчислени по тази методика.

Димо Гяуров коментира в кулоарите на парламента, че е готов да се извини на Нешева „за математическата грешка“.

„Възможно е да сме сбъркали, нямаме официален отговор кой и колко точно е получил в здравната каса“, каза той.

Гяуров обаче беше категоричен, че ако двамата се срещнат в съда, това няма да е от полза на Нешева. Според него тя би трябвало да се извини за това, че вчера е "шикалкавела" и първоначално е отрекла да е получавала бонуси.

„Не се притеснявам, че може да ме съди заради твърденията ми за взетите от нея бонуси. Тя взела ли е - взела е“, коментира Гяуров, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
fallback