IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с бонусите в здравната каса върви към съдебната зала

Нели Нешева се закани да съди Димо Гяуров за клевета, не взела 30 хил. лв., а малко над 12 хил. лв.

16:28 | 16.02.12 г. 6
<p>
	Управителят на здравната каса Нели Нешева. Снимка: БТА</p>

Управителят на здравната каса Нели Нешева. Снимка: БТА

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева е получила бруто 13 507 лв. под формата на бонус за 2011 г., съобщи на пресконференция самата Нешева, цитирана от БТА.

Още сутринта в ефира на Нова телевизия шефът на здравната каса показа документи, според които нетният размер на бонуса й за 2011 г. е бил 12 156 лв., а не 30 хил. лв., както вчера обяви депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров.

За миналата година средната работна заплата на служител в националната и районните здравноосигурителни каси без средствата за допълнително материално стимулиране е била 621,11 лв., съобщи още Нели Нешева.

Като се добавят и бонусите на служителите, средната заплата в националната и районните здравни каси е била 747,79 лв. при средна работна заплата за страната 750 лв., посочи тя.

През миналата година всички служители на здравната каса са получили допълнителни възнаграждения извън основното им, в съответствие със Закона за здравното осигуряване и установената методика за бонусите в НЗОК.

Според въпросната методика 25 на сто от събраните глоби, санкции и други възстановени средства могат да се изразходват за стимулиране на служителите на касата. По думите на Нешева за миналата година събраните суми от контролната дейност са 8 710 066 лв., което означава, че за бонуси е трябвало да бъдат разпределени 2 177 517 лв. Реално изплатени са обаче 1 499 475 лв., посчи шефът на НЗОК.

Нели Нешева съобщи, че в началото на февруари 2012 г. по нейно нареждане е сформирана работна група, която трябва да направи преглед и анализ на вътрешните правила за работната заплата и за допълнителното материално стимулиране на служителите в НЗОК.

В предаването „Здравей, България“ Нели Нешева съобщи, че обмисля да съди Димо Гяуров за клевета по повод изнесените от него данни. Тя заяви, че служителите на други институции, сред които Националната агенция за приходите и Националният осигурителен институт, също са получавали бонуси, изчислени по тази методика.

Димо Гяуров коментира в кулоарите на парламента, че е готов да се извини на Нешева „за математическата грешка“.

„Възможно е да сме сбъркали, нямаме официален отговор кой и колко точно е получил в здравната каса“, каза той.

Гяуров обаче беше категоричен, че ако двамата се срещнат в съда, това няма да е от полза на Нешева. Според него тя би трябвало да се извини за това, че вчера е "шикалкавела" и първоначално е отрекла да е получавала бонуси.

„Не се притеснявам, че може да ме съди заради твърденията ми за взетите от нея бонуси. Тя взела ли е - взела е“, коментира Гяуров, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ganyo
преди 12 години
Дали е читава жената,като за лекарите работещи със НЗОК нищо не се е променило.Отношението на НЗОК продължава да унизително-проверки и глоби за дребни пропуски в документацията,защото от глобите си раздават бонуси.Касата се изживява като работодател и началник на лекарското съсловие,при положение,че трябва да е обикновен сервитьор сновящ между пациента и лекаря.Питайте,който и да е лекар във Франция или Германия и ще ви каже,че касата им е прислужник,а не началник.Нашата каса бъка от нископлатени некадърници,които си избиват комплексите,като тормозят населението и лекарското съсловие.Вместо касата да оповести,че с малкото пари с които разполага не може да осигури достатъчно грижи за пациентите и достойно заплащане на лекарите,тя прехвърля вината на лекарите и болниците,че не успяват с мизерни разходи за изследвания и лекарства да лекуват перфектно.Учудвам се,че лекарският съюз подкрепя бившата,при положение,че членовете му продължават да се изнасят на запад(и заради ***).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
hanabishi
преди 12 години
Мдаа, има и още един въпрос, който заслужава отговор:Трябва ли да се плащат бонуси, при условие, че касата не е предприятие с търговска цел и не работи за печалба? Бонусите са за постигнати икономически резултати, а в случая няма такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Наблюдател 13
преди 12 години
Тайно *** Нешева си раздаде не 30 хиляди, а само 12,352 (дванадесет триста петдесет и два ). Хиляди не се чуха, какво-също. Прозвуча като дванадесет кила и тридесет и три грама домати .Само за това попадение некой PR в касата получава цяла година недостойна заплата за достойния си труд.А че касата не била държавно учреждение, а финансова институция ( сега пък юристи на касата за заработили вероятно достойните си заплати), оправда раздаването на бонуси и заплати.И докато гледаме бонусите, какви ли заплати са си раздали във финансовото учреждение? Дали всъщност там не е заровено кучето? Дали там не се формира безсрамния грабеж на парите на тези, които не магат да посрещнат с 300/цели триста лева/ левовите си заплати ежедневния си хляб, но осигуряват на самовъзнаграждаващите се *** доходи, многократно превишаващи заплатите на президент и министър председател?И ТУК ИДВАТ ДРУГИ СТРЯСКАЩИ И СТРАШНИ ВЪПРОСИ:1. Какви ли заплати са си самоопределили стопанисващите парите от допълнителното задължителното социално осигуряване собственици и шефове на частни фондове?-според *** Нешева и те не са държавни учреждения, а финансови институции, които сами си определят възнагражденията.2. Какви ли бонуси си раздават и там?3. Ще остане ли нещо за пенсии или парите им ще потънат в джобовете на Нешева и нешевци под най различни форми?4.Ще продължи ли държавата да бъде инструмент на видоизменилата се организирана престъпност?Въпроси , въпроси, въпроси без отговор. Но все пак да не забравят Нешева и такива като нея, че обществото няма да се примири и на такива като нея, които видите не били популисти да чакат да им се даде под масата, на тези циници обществото ще им го подаде над масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Наблюдател 13
преди 12 години
Не, не е популистка *** Нешева, проста, та проста е !?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
dani de vito
преди 12 години
Може Стоилофф може ,виж на юг що се раздаде ,а банките ,финансовите и клирингови къщи какво си раздават за бонус....ум да ти зайде ....Все пак редно е който може да даде на подчинените си някой лев за Коледа и Нова Година .Парите за бонус са събрани от глоби и неустойки на недобросъвестни мед-търговци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Един логичен край! Неможе пир по време на криза! Остава да се разгледа и финансирането на партийките! Неможе един депутат да му се полагат по 17 000 лева! Това кощунство и безбожие го няма никъде по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още