fallback

Нотариуси от ЕС и Швейцария ще могат да упражняват дейност и в България

Изискването за гражданство при упражняването на нотариална дейност отпада заради реална опасност ЕК да ни даде на съд

13:44 | 20.02.12 г. 10

Промени в закона за нотариусите предвиждат да отпадне изискването за гражданство при осъществяване на нотариална дейност у нас. Така гражданите на държави от Европейския съюз (ЕС), на страна по споразумението за Европейското икономическо пространство или на Швейцария ще могат да упражняват нотариална дейност в България.

Поправките в закона бяха гласувани на заседанието на Министерския съвет миналата седмица и вече са внесени в парламента.

В мотивите към законопроекта е посочено, че въвеждането на изискване за гражданство при осъществяване на нотариална дейност представлява нарушение на разпоредба от договора за функционирането на ЕС.

Европейската комисия (ЕК) е констатирала, че няколко държави-членки на Еврообщността не са премахнали изискването за гражданство при осъществяване на нотариална дейност. ЕК е открила процедура за нарушение срещу България, която в момента е в досъдебна фаза, пише в мотивите.

Ако страната ни не премахне гражданството като изискване за упражняване на нотариална дейност, ЕК ще заведе дело в Съда на Европейския съюз.

Срещу някои от държавите от ЕС вече са заведени дела заради изискването за гражданство при упражняването на нотариална дейност. Сред тях са Франция и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
fallback