IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нотариуси от ЕС и Швейцария ще могат да упражняват дейност и в България

Изискването за гражданство при упражняването на нотариална дейност отпада заради реална опасност ЕК да ни даде на съд

13:44 | 20.02.12 г. 10
Нотариуси от ЕС и Швейцария ще могат да упражняват дейност и в България

Промени в закона за нотариусите предвиждат да отпадне изискването за гражданство при осъществяване на нотариална дейност у нас. Така гражданите на държави от Европейския съюз (ЕС), на страна по споразумението за Европейското икономическо пространство или на Швейцария ще могат да упражняват нотариална дейност в България.

Поправките в закона бяха гласувани на заседанието на Министерския съвет миналата седмица и вече са внесени в парламента.

В мотивите към законопроекта е посочено, че въвеждането на изискване за гражданство при осъществяване на нотариална дейност представлява нарушение на разпоредба от договора за функционирането на ЕС.

Европейската комисия (ЕК) е констатирала, че няколко държави-членки на Еврообщността не са премахнали изискването за гражданство при осъществяване на нотариална дейност. ЕК е открила процедура за нарушение срещу България, която в момента е в досъдебна фаза, пише в мотивите.

Ако страната ни не премахне гражданството като изискване за упражняване на нотариална дейност, ЕК ще заведе дело в Съда на Европейския съюз.

Срещу някои от държавите от ЕС вече са заведени дела заради изискването за гражданство при упражняването на нотариална дейност. Сред тях са Франция и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Fixed Assets
преди 12 години
Свободната конкуренция да навлезе в професията нотариус. А на репликата "Ама така ще спадне качеството"...Така ли, ще спадне качеството, ще повишат измамите и въобще ни чакат големи катаклизми...Добре, повече хора ще могат да упражняват професията и на някои от тях ще им се въртят тъмни сделки в главата - на тях просто съответните органи им показват голямата пръчка. На кратко: повече хора, но с по-голяма (разписана в закон) персонална отговорност, и ще видим тогава няма ли да проверяват документи и т.н.Нека България бъде бяла страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Fixed Assets
преди 12 години
така беше с такситата - ех таксиметров шофер да беше, искаха се връзки, подкупи, рушвети...професори от университета по ядрена физика нощно време въртяха такси...Ама като вземеш да въртиш геврека за две години 3 апартамента купуваш...Защо трябва да се допускат такива простотии в обществото - шофера да взима повече от професора, ами това ни погубва като нация, дори българина има краен, ама краен, предел на поносимост на хаос. Защо ни се случва тази простотия? При нотариусите сега е същото, обществена тайна е (може да проверите публикации в пресата) - място за нотариус се търгува до 200 000 BGN. Защо? Цялата система се изродила - и всичко това обикновеният човек го вижда, и това го погубва, като самосъзнание. Това е страшното.Не искам да им обиждам ничия професията, единственото, което искам, е да работят като всички останали на свободна конкуренция; да отпадне районирането; да отпадне ограничението за бройка; да остане единствено изискването за образователен ценз и опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Fixed Assets
преди 12 години
Не ме напъват социалистически идеи - нека хората да са богати, бих искал да има в България още богати хора, просто...НЕ ИСКАМ богатството да им е гарантирано със закон от държавата - защото това вече е чист елитарен комунизъм в капиталистически условия, а на такъв вече се нагледахме до болка. Писнало ми е, и до гуша ми е дошло от това, че именно структурите на държавата, от които се очаква да градят имиджа и я разяждат най-много: полиция, съдебна система... Както и да е това е друга тема, писнало ми е и разни остроумни хора да ми се лигавят с изречението "Кът ни ти аресва брато - терминал 2 и бегай".Да са поддържа тази прослойка, защитена от държавата, е неправилно - та тя се изродила и ражда ***, вече години, наследственост моля ти се!!!!!? Да не сме феодално общество!? Аз крепостен ли съм? Утре третото поколение нотариусче ще заяви, че има синя кръв може би? Нотариалната професия е ясен пример как държавата изкривява икономиката, за да храни "нашите хора", сещате се едно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
.....така трябва да е за всичките ни юридически професии иначе не виждам оправия! Хем са ни като цяло НЕКОМПЕТЕНТНИ, хем пристрастни съдиите ни. То едното си е следствие на другото де.:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Нашите адвокати и нотариуси до последно се опъват на либерализация на сектора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
Много ми е благо да наблюдавам как ЕС, леко 'облагородява' едни такива среди като родните нотариуси. 'Облагородявай' ЕС, 'облагородявай' навред и неуморно! Тази *** народоизменическа разбира само от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Fixed Assets
преди 12 години
населението е задължено със закон да ги ползва. Какво да ви кажа - тотална гавра е. Представете си, че утре държавата реши, че в България може да практикуват само 500 зъболекаря, уреди го със закон даже, а ми кажете една пломба няма ли да струва 2000 лв., ще струва и още как - населението няма избор, трябва да си прави зъбите. Е този абсурд се случва с нотариусите. Защо? Защо държавата си причинява подобни издевателства над собствения си народ, само за да може 500 - 600 души стана неразумно богати?И за да не задавам само въпроси, ще кажа и какво смятам, че трябва да се направи. Разрешава се на всеки юрист с 10 години стаж по специалността да извършва нотариални услуги. И тогава ще видите, как чрез конкуренцията хората много добре ще знаят кой е добър в професията, и кой не. Как сега хората знаят кой архитект има име, и кой е пълен провал, как сега хората се ориентират кой педагог е добър и кой не - същото ще се случи и нотариусите. Да - ама не, това е в розовите ми мечти, които са за
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Fixed Assets
преди 12 години
подобни издевателства над населението си. Ще кажете професията е отговорна, трябва да са доказани професионалисти - добре - но по отговорна ли е професията нотариус от един хирург примерно? А и най-добре платеният хирург в България не може за цяла година да докара доход, колкото един нотариус докарва за месец. И прочее хич не приемам тази теза - с какво е по-отговорна от архитекта, учителя, инженера - с нищо, просто са едни законни галеници. Хубаво, добре е нотариусите да са богати, но нормално ли е нотариус да притежава цели жилищни комплекси, яхти, палати...и всичко това гарантирано от държавата, съвсем чисти парици, т.е. спечелили са си ги съвсем честно, хич не им и трябва да се занимават с нещо незаконно. Хайде, и много други професии работят в затворен синдикат: учители, лекари, архитекти, но никъде го няма това, като при нотариусите. Знаете, за цялата страна са определени бройки, почти наследствени са (макар, че не знам някъде да разписана тази наследственост, но все пак са го по
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Fixed Assets
преди 12 години
Защо е толкова изключително, мега наложително нотариусите в България да бъдат толкова неразумно богати!?! Та те са едни 500 - 600 мини Крезчета, определени от държавата, защитени със закон, обречени на богатство и охолство - няма не искам - богат, презадоволен и преял трябва да си. С какво толкова тази професия е заслужила, та да има такъв не земен направо престиж? Блъскам си главата разсъждавам, разбирате ли - не ме дразни богатството им, а това, че им е гарантирано със закон, с протекции, със затворен синдикат, няма никаква конкуренция. Както ви писах - обречени са на богатство, дори по швейцарските стандарти - те са изключително богати хора, а все пак сме в България, само аз ли виждам колко е отвратително това. Разбирате ли колко е абсурдно всичко - ние всички останали сме в конкуренция на работа, в бизнеса, а те не - защо е нужно това? Единственото, което ми хрумва, като причина да се създават подобни затворени професии е тоталния непукизъм и уродливост на системата, която допуска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още