fallback

ВАС отмени санкция, наложена от КЗК на Е.ОН България

Глобата възлизаше на 716 хил. лева, след като съдът намали първоначалната санкция от 3,2 млн. лв.

12:19 | 22.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) постанови, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е имала право да наложи имуществена санкция на „Е.ОН България Продажби” АД във връзка с отказа на дружеството да доставя електроенергия на „Готар Инвестмънт” ООД (Нови пазар) и отмени изцяло санкцията, съобщиха от КЗК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

От комисията припомнят, че през март 2011 г. КЗК е установила, че „Е.ОН България Продажби” АД необосновано е отказало да доставя електрическа енергия в имота на „Готар Инвестмънт” ООД, като напълно блокира дейността му в цех в град Нови Пазар в периода 11 септември 2008 г. – 29 ноември 2009 г. Причината за спирането на тока е неизпълнени задължения за плащане на потребена електроенергия от предишен собственик на имота.

Разследването на КЗК тогава е установило, че задълженията за плащане на електрическата енергия в имота започват да се трупат от началото на 2005 година от предишен собственик, като за период по-кратък от две години са натрупани близо 30 хил. лв. неплатени сметки.

През цялото това време Е.ОН България не предприема действия за предотвратяване на по-нататъшно увеличение на просрочените към него задължения или събиране на неплатените суми, установява КЗК.

Така, възползвайки се от господстващата си позиция на електроенергийния пазар в региона, Е.ОН България цели единствено удовлетворяването на своя интерес – заплащане на цената на вече потребена електроенергия, без значение кой точно ще бъде платецът, смята КЗК.

Затова тогава КЗК налага на електроенергийното дружество имуществена санкция в размер на 3,2 млн. лева.

През май 2011 г. тричленен състав на ВАС намалява санкцията над 4 пъти до 716 246 лв.

Сегашното окончателно решение на ВАС е на основание, че за сходно поведение на ответното дружество комисията е приела поемането от негова страна на задължения за възстановяване на конкуренцията.

Според съда предложението за поемане на задължения е станало правно задължение и засяга занапред целия съответен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
fallback