IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени санкция, наложена от КЗК на Е.ОН България

Глобата възлизаше на 716 хил. лева, след като съдът намали първоначалната санкция от 3,2 млн. лв.

12:19 | 22.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС отмени санкция, наложена от КЗК на Е.ОН България

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) постанови, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е имала право да наложи имуществена санкция на „Е.ОН България Продажби” АД във връзка с отказа на дружеството да доставя електроенергия на „Готар Инвестмънт” ООД (Нови пазар) и отмени изцяло санкцията, съобщиха от КЗК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

От комисията припомнят, че през март 2011 г. КЗК е установила, че „Е.ОН България Продажби” АД необосновано е отказало да доставя електрическа енергия в имота на „Готар Инвестмънт” ООД, като напълно блокира дейността му в цех в град Нови Пазар в периода 11 септември 2008 г. – 29 ноември 2009 г. Причината за спирането на тока е неизпълнени задължения за плащане на потребена електроенергия от предишен собственик на имота.

Разследването на КЗК тогава е установило, че задълженията за плащане на електрическата енергия в имота започват да се трупат от началото на 2005 година от предишен собственик, като за период по-кратък от две години са натрупани близо 30 хил. лв. неплатени сметки.

През цялото това време Е.ОН България не предприема действия за предотвратяване на по-нататъшно увеличение на просрочените към него задължения или събиране на неплатените суми, установява КЗК.

Така, възползвайки се от господстващата си позиция на електроенергийния пазар в региона, Е.ОН България цели единствено удовлетворяването на своя интерес – заплащане на цената на вече потребена електроенергия, без значение кой точно ще бъде платецът, смята КЗК.

Затова тогава КЗК налага на електроенергийното дружество имуществена санкция в размер на 3,2 млн. лева.

През май 2011 г. тричленен състав на ВАС намалява санкцията над 4 пъти до 716 246 лв.

Сегашното окончателно решение на ВАС е на основание, че за сходно поведение на ответното дружество комисията е приела поемането от негова страна на задължения за възстановяване на конкуренцията.

Според съда предложението за поемане на задължения е станало правно задължение и засяга занапред целия съответен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още