IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За два месеца 371 българи са декларирали доходи над 100 хиляди лева

На 2 май изтича срокът за прием на данъчните декларации за личните доходи

15:29 | 24.02.12 г.
За два месеца 371 българи са декларирали доходи над 100 хиляди лева

За първите два месеца от годината 371 души са декларирали доходи над сто хиляди лева, съобщиха от Националната агенция по прихадите.

За сравнение, хората, които през миналата година са посочили такива доходи за цялата 2010 г., са били 708 души.

Освен жители на София сред заможните данъкоплатци са и хора, посочили постоянни адреси в Смолян, Пазарджик и Пловдив.

На 2 май изтича срокът, в който физическите лица трябва да подадат декларациите за облагане на доходите, припомнят от агенцията. Петпроцентна отстъпка ползват тези от тях, които изпратят формуляра си чрез интернет, подписан с електронен подпис и само ако са внесли дължимия си авансов данък в срок.

Най-лесният и удобен начин за деклариране на доходите е подаването на декларация с баркод. Тя е електронно копие на подоходната декларация и може да бъде попълнена на компютър, като не се изисква електронен подпис. Гарантирано е, че във формуляра няма да има технически грешки, защото всички изчисления се извършват автоматично.

След като декларацията бъде попълнена електронно, трябва да се разпечата на принтер и да се подпише собственоръчно. При разпечатването й се генерира баркод, който съдържа цялата въведена информация и позволява данните да бъдат заредени в системата на НАП без човешка намеса.

Срокът за деклариране на печалбата на предприятията за 2011 г. е 2 април 2012 г., тъй като 31 март е в събота. Данъкът се плаща в същия срок, съобщиха от приходната агенция.

Един процент отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1 000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път с електронен подпис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още