IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.ОН България и ЧЕЗ направиха предложенията си за поскъпването на тока от юли

Е.ОН България предлага средно поскъпване на тока от средата на годината с 9,1%, ЧЕЗ България - с 6,5%

14:01 | 29.02.12 г. 3
E.ОН България и ЧЕЗ направиха предложенията си за поскъпването на тока от юли

След ЕВН България и останалите две електроразпределителни дружества E.OН България и ЧЕЗ обявиха предложенията си за поскъпването на тока от 1 юли 2012 г. за периода до юни 2013 г.

Това е първият етап от определянето на цените на електроенергията, които, след решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), влизат в сила от полугодието на всяка година.

Е.ОН България предлага средното увеличение на крайната цена за потребителите от Варна и Североизточна България да бъде 9,1 процента, съобщиха от дружеството.

От Е.ОН България посочват, че предлаганото изменение на цената е необходимо, защото отразява възникналите нови обстоятелства, свързани с европейските изисквания за включване на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и последващата либерализация на пазара.

Е.ОН България съобщава, че новите цени са изчислени при сега действащите цени на НЕК и производителите на електроенергия. От дружеството заявяват още, че няма да включат в ценовото си заявление до ДКЕВР предложение за въвеждането на такса "мощност".

Предложението на ЧЕЗ България е увеличението да бъде средно с 6,44%. Така цената за битовите абонати би поскъпнала с 1 ст. на киловатчас (1,1 ст./кВтч дневна и 0,9 ст./ кВтч нощна тарифа), а за бизнес клиентите на ниско напрежение – с 0,8 ст./ кВтч (без ДДС).

Поясненията от ЧЕЗ България са, при средномесечна консумация на домакинство в Западна България от 200 кВтч (включително дневна и нощна тарифа), или 32,45 лева (с ДДС), средномесечната сметка за електроенергия би се увеличила с 2,49 лева (с ДДС).  

От ЧЕЗ изчисляват, че 151 млн. лева ще са необходимите инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България за периода 01 юли 2012 г. – 01 юли 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Цени на Е.ОН - 1 kWh + всички такси за преноси, зелена енергия, други такси, ДДС и т.н.0,21145575 лв.? 0,1084388$ 0,145882Тъй като, са събрани дневна и нощна тарифа, то дневната е още по-скъпа от посочените горе цифри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Аз пък внасям предложение кожодетите да се изнасят от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още