IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса бави една година отстъпките за лекарствата

Касата е могла да спести най-малко 6 млн. лв. от лекарства вместо да ползва пари от резерва си

10:57 | 03.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Здравната каса бави една година отстъпките за лекарствата

Националната здравна каса е пропуснала цяла една година, за да договори по-изгодни цени за лекарствата, които осигурява. Това е установила проверка на БНТ, която констатира, че касата е могла да спести най-малко 6 млн. лв. за лекарства, а вместо това са били използвани пари от резерва й.

До разплитането на този случай се стигна и след като стана ясно, че парите, заложени за онколекарства, ще стигнат едва до средата на годината.

Промените в Закона, които дават възможност на касата да договаря отстъпки, са готови още в края на 2010 година. Точно навреме, защото вече е ясно, че голяма част от лекарствата ще минат към касата.

И отстъпките, които министерството постигаше чрез търговете, от март вече стават задължение на касата. И три месеца са достатъчни, да се подготви наредба. Само че в касата се активират едва през май.

Наредбата е публикувана на 30 август. Вярно, като норматив на Министерството, но по предложение на Надзорния съвет на касата. А и в наредбата ясно си пише, че всички производители трябва да получат покани за договаряне не по късно от първи октомври.

Само наредба обаче не стига. Септември и октомври отиват за подготовка и преработка на методика при договаряне на отстъпки. Така или иначе - годината минава без да е договорена нито една отстъпка.

Касата си плаща, без да мрънка три, четири, дори пет пъти по-скъпи лекарства, отколкото е плащало министерството. И не смятат, че за това трябва да бият тревога.

Не стига това, но в отчета си за миналата година в касата пишат - голяма част от лекарствата се заплащаха по пределни цени на търговеца на едро, поради липсата на правна възможност за договаряне на цените, както е било преди това.

А повишените разходи за лекарства се обясняват с отпадане на ограниченията в осигуряваните количества. Надзорният съвет гласува освобождаване от резерва на касата на около 40 млн. лв. за лекарства, без някой да обясни точната причина за преразхода.

И ако в надзорния съвет на касата не са били наясно какво става, две фигури със сигурност са знаели всички подробности. Директорката на касата Нели Нешева и заместник-здравната министърка Гергана Павлова, която е и начело на надзора.

От няколко дни Гергана Павлова е с изключен телефон. Д-р Нешева е в чужбина и ни увери, че ще открием всички отговори в едно от прессъобщенията на касата.

От него става ясно, че промяната в закона за правото на касата да договаря отстъпки е предложена от Нели Нешева. От здравното министерство отрекоха това.

Пак от съобщението на касата излиза, че още през октомври миналата година са изпратили 63 покани до производители. От тях само 8 са предложили отстъпки за 19 лекарства. Но защо и до този момент те не са договорени - никъде не открихме отговор.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още