IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найденов: Ако скокът в цената на яйцата се дължи на картел, спират парите от ЕС*

Земеделският министър увери, че ако у нас цената на яйцата не се нормализира, ще отвори отново българския пазар за полски яйца

10:36 | 06.03.12 г. 5
<p>
	Земеделският министър Мирослав Найденов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Земеделският министър Мирослав Найденов. Снимка: БТА

"Ако има картелно споразумение по веригата производител-търговец на яйца, средствата, които са предвидени да компенсират инвестициите за изпълнение на новите изисквания на Брюксел, ще бъдат спрени", каза земеделският министър Мирослав Найденов в интервю за bTV по повод рекордното поскъпване на яйцата.

Той припомни, че за по-широките клетки и другите подобрения в птицефермите са били предвидени около 6,5 млн. лева помощ за фермерите, които гледат кокошки-носачки. Найденов каза, че ако има съмнения за картел, ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията.

Министърът заяви, че ценовата спекула е свързана с предстоящите празници по Великден. „Пробва се пазарът,” каза той и добави, че ако производители и търговци не се вразумят, държавата ще предприеме мерки, включително възобновяване на евтиния полски внос. 

„Ако не се намали цената на яйцата у нас, ще отворя отново българския пазар за полски яйца“, предупреди министърът. По думите му тогава цената у нас ще се нормализира веднага. Той подчерта, че интересите на българския потребител са на първо място.

„Ако причината е в търговските вериги, ще има действия по отношение на тях,” увери Найденов.

Найденов обясни, че ако причината за поскъпването е в европейската директива за ощастливяването на кокошките, то би трябвало и яйцата във Франция да са по-скъпи. Така министърът контрира основния аргумент на производителите, че поскъпването се дължи на новите европейски изисквания.

Мирослав Найденов съобщи, че в Париж яйцето се продава за 26 стотинки, в Берлин струва 28, а в Брюксел - 30 стотинки. В България обаче цената кръжи около 40 стотинки.

„Тази цена на яйцата в България не е нормална,” коментира Найденов. Фуражите и горивата са поскъпнали и за другите производители в Европа и не е нормално цената в българската ферма да е като тази в парижките хипермаркети, обясни министърът.

Часове след сутрешното си изявление министърът съобщи в Пловдив, където участва в селскостопанското изложение "Агра", че има уверение от птицевъдния бранш за понижение на цените. "Производители на яйца разбират ситуацията и се ангажираха да  натиснат надолу цените, а в седмицата преди Великден да направят промоции", обяви министър Найденов.

* Статията е актуализирана към 15,40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 12 години
До 4 Какви митници Митници има само на външните граници на Е С Има само ветеринарен контрол Но поляците със сигурност издават здравен сертификат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Как какво пречи? Ами той сам си каза - Министъра, а ако смята, че сме в един ЕС ние и Полша опитай се да внесеш яйца и ще стоиш и ще ги мътиш на митницата, пък после се оплачи на арменския поп ако искаш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
horhe7
преди 12 години
еми внасяйте,кво само си чешете яйцата!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 12 години
Не мога да разбера точно как ще бъде отворен българския пазар за полски яица Тои и сега е отворен България и Полша са членове на Е С и това е един единен пазар без мита такси ограничения Какво им пречи на търговците да почнат внос веднага ако това е изгодно - продажни цени транспортни разходи Какво чакат Деистваите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
Нищо учудващо няма, всичко се развива според законите на икономиката:1. Когато има голямо търсене на дадена стока/услуга цената се покачва независимо от конкуренцията.2. Когато няма голямо търсене на дадена стока/услуга цената се покачва за да се покрият производствените разходи свързани с намаленото потребление.3. Няма вариант при който цената да се понижава.Ний от село си имаме щастливи кокошки. Да му мислят гражданите-потребители :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още