IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на яйца: Няма спекула с цените

Подмяната на инсталациите за отглеждане на кокошки-носачки съгласно евроизискванията е наложила свиването на капацитета на фермите

18:33 | 05.03.12 г. 6
Производители на яйца: Няма спекула с цените

Спекулация с цената на яйцата няма, категорични са от Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциация на земеделските производители в България.

Яйцата на пазара са намалели, тъй като през февруари са били унищожени голям брой кокошки, поясняват от асоциацията.

„Производителите бяха принудени да прибягнат до такава мярка, за да могат да издържат финансово, тъй като направиха големи инвестиции за преоборудване, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към животните“, пише в позицията на организацията, изпратена до медиите.

От организацията припомнят, че от началото на 2012 г. производителите на яйца в държавите от Европейския съюз трябва да изпълняват европейските законови изисквания за хуманно отношение към животните.

Заради еврорегламентите се наложи подмяна на инсталациите за отглеждане на кокошки-носачки, въведени в експлоатация преди 2005 година, допълват от асоциацията. Това е причината голяма част от българските производители да намалят капацитета на фермите си. Друга част от тях в момента реализират инвестиционни проекти.

Трудностите за преоборудването на българските производители са предизвикани от ограничените им инвестиционни възможности заради кризата и постоянното повишаване на цените на зърнените култури и дъмпинговите цени на яйцата от някои производители от страни-членки на ЕС, допълват от организацията.

Още в петък земеделското министерство отчете, че през миналата седмица в цялата страна се е наблюдавало покачване на цената на яйцата, както на едро, и на дребно. На места поскъпването е от 8-9 стотинки.

От асоциацията прогнозират обаче, че по Великден яйцата няма да поскъпнат драстично. „Производителите на яйца са повече от 100, търговците са големи международни вериги, които работят в силна конкуренция и гарантират пазарното формиране на цената на яйцата“, поясняват от сдружението.

Утре от браншовия съюз на производителите на яйца ще се срещнат с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Z
преди 12 години
АЗ ПО ЩАСТЛИВИ КОКОШКИ ОТ ШВЕЙЦАРСКИТЕ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ, СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ТЕХНИТЕ КРАВИ. НЕКА НЯКОЙ ПРОИЗВОДИТЕЛ ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА МИ КАЖЕ КАК ЕДНО ЯЙЦЕ В ШВЕЙЦАРИЯ - ЕКО ЯЙЦЕ СТРУВА 23 СТ. И ЕДИН ЛИТЪР МЛЯКО ЕКО В КАРТОНЕНА КУТИЯ - 1.30 ЛВ. БЪЛГАРСКИ ПАРИ. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО АКО ИМА СЪМНЕНИЯ СЪМ ГОТОВ НА МОИ РАЗНОСКИ ДА ЗАВЕДА В ШВЕЙЦАРИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ТЕЯ НЕЗЕМНИ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЗА ДА СЕ УВЕРЯТ В МОИТЕ ДУМИ , А ЗАБРАВИХ 1КГ. ЗАХАР Е 1.45ЛВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
bate Goiko
преди 12 години
При тези цени ще започне голям внос, на пазара се отваря възможност да се включат нови играчи. Някои от алчните производители ще загубят пазарите си и после едва ли ще ги възвърнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
Ще си взема шоколадови , ако е до традицията. И те са по 40 стинки, само дето има и бонус играчка вътре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
Aбсолютно - повече от 25 стинки за яйце не давам. Да си ги държат да им смърдят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
абсолютно. българинът много лесно може да реши да не спазва традицията да не чупи яйца на определена дата от календара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Производителите могат да си говорят каквото си искат, но също така се очертава яйцата им да си останат вечно техни. Ще си ги подържат 10 на дни, пък като им замирише на сяроводород ще се сетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още